Mohenjo Daro, orașul care a fost ridicat în urmă cu 5000 de ani de o civilizație misterioasă

Cu mii de ani în urmă, o civilizație misterioasă și-a dus existența în orașul Mohenjo Daro, de pe teritoriul Pakistanului. Descoperirile actuale demonstrează că a fost vorba despre o societate prosperă din toate punctele de vedere, care a pus bazele unui oraș funcțional.

Odată ce arheologii au pus pentru prima dată piciorul în ruinele orașului Mohenjo Daro au realizat că aici a trăit o civilizație importantă. A fost plasata în istorie cu aproximativ 5000 de ani în urmă și se crede că a aparținut culturii Harappa.

Întrebările fără răspuns au început astfel să curgă și arheologii au încercat din răsputeri să determine pentru care fapt o civilizaţie înfloritoare a dispărut dintr-o dată lăsând totul în urmă.

Istoricii relatează că numele orașului, Mohenjo Daro, se poate traduce precummovila morții„. Straniu nume pentru un oraș, nu? Acest aspect este unul care în cele din urmă a prevestit dispariția unei întregi populații, care a fost capabilă de dezvoltarea unui impresionant oraș.

Clădirile erau construite precum cele din timpurile moderne, dotate cu sisteme de evacuare și chiar canalizare. Oare ce evacuau acei oameni acum 5000 de ani? De asemenea, civilizaţia misterioasă realizase drumuri extrem de drepte, reușise să implementeze un sistem care genera apă potabilă în tot orașul și chiar un canal colector pentru deșeurile menajere. Aceste câteva aspecte indică faptul că autoritățile din acele vremuri erau interesate pentru păstrarea sănătății publice la cote cât mai înalte.

Loading...

Conform descoperirilor, cea mai importantă clădire construită  era dotată cu o baie imensă și apa era încălzită cu ajutorul unor sisteme pe aburi.

Pe de cealaltă parte, inginerii orașului Mohenjo Daro au construit grupuri sanitare în fiecare casă. Pentru ca acestea să fie funcționale au fost inventate niște canale de preluare a apelor uzate. Acestea erau duse într-un loc specific unde se încerca purificarea chiar apei. Specialiștii sunt de părere că acest principiu de colectare existent în Mohenjo Daro este atât de complex încât nici în ziua de astăzi nu se știe dacă se poate realiza.

Mohenjo Daro

Arheologii au scos la lumina zilei diverse obiecte care au aparținut misterioșilor oameni din Mohenjo Daro. Unul dintre acestea înfățișează o femeie care poartă o pereche de pantaloni extrem de scurți și are foarte multe podoabe. Interesant este că respectiva are mâinile foarte de lungi și chipul mai mult decât ciudat. În urma analizelor, statueta datează din anul 3000 î. Hr. și este posibil ca s-o înfățișeze pe Zeița Mamă.

Printre cele 40.000 de obiecte descoperite în ruinele orașului Mohenjo Daro, cele mai reprezentative sunt anumite piese de șah ciudate, numeroase animale din lemn, cât și numeroase urne și cuptoare din lut.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și