Construcții antice

Mohenjo Daro

Mohenjo Daro este unul dintre cele mai vechi orașe de pe Terra. Splendoarea sa, combinată cu precizia arhitecturală, ridică Mohenjo Daro la rangul unei capodopere.

Localizare

Mohenjo Daro se află pe teritoriul actual al Pakistanului, chiar lângă orașul Sukkur. Arheologii susțin că orașul are o vechime de cel puțin 5000 de ani și a fost ridicat de inginerii civilizației Harappa, care mai este cunoscută și sub numele de civilizația de pe Valea Indului. Ajunsă la apogeu acum 5.000 de ani, cea mai veche civilizație indiană își exercita pe atunci influența până în zona în care e acum New Delhi, la est, și până în Iran, la vest.

Date despre Mohenjo Daro

În traducere liberă, Mohenjo Daro semnifică Colina celor Morți. Acest nume a fost oferit orașului din cauza istoriei sale tumultuoase, dar și misterelor, care planează asupra fenomenelor inexplicabile petrecute cu circa 5000 de ani în urmă.

Orașul antic a fost descoperit în 1921, din pură întâmplare, de către o echipă de arheologi. Atunci s-a stabilit că Mohenjo Daro fusese construit în jurul anului 2600 î. Hr.

A fost unul dintre cele mai înfloritoare orașe din Antichitate. Străzile erau pavate cu piatră, casele erau poziționate după un plan bine stabilit și cel mai interesant și șocant lucru este că fiecare locuință era dotată cu un sistem de canalizare propriu. Acest aspect demonstrează faptul că inginerii civilizației de pe Valea Indului aveau pregătire solidă în domeniul construcțiilor.

De asemenea, civilizaţia misterioasă realizase drumuri extrem de drepte, reușise să implementeze un sistem care genera apă potabilă în tot orașul și chiar un canal colector pentru deșeurile menajere. Aceste câteva aspecte indică faptul că autoritățile din acele vremuri erau interesate pentru păstrarea sănătății publice la cote cât mai înalte.

Oraș abandonat subit

Arheologii au descoperit că orașul a fost abandonat în 1.700 î.Hr. Locuitorii pur și simplu s-au evaporat, iar în urma lor au lăsat lucrurile intacte, de parcă viața s-a oprit brusc pentru câteva secunde, dar urmau să se întoarcă.. Bineînțeles că nu s-au mai întors niciodată, dar oamenii de știință, care au cercetat ruinele au descoperit numeroase elemente contradictorii și inexplicabile.

O cercetare controversată, realizată de echipa condusă de specialistul britanic David Davenport sugerează că locuitorii acestui oraș antice, de peste 100.000 la număr, au dispărut brusc.

81796969 mohenjo wide 624 - Mohenjo Daro

O altă explicație ar putea fi că Râul Indus și-ar fi schimbat cursul și din acest motiv agricultura din zonă ar fi avut de suferit. Oamenii au ales să părăsească orașul pentru totdeauna.

Cu toate acestea, misterul orașului Mohenjo Daro nu a fost elucidat nici în ziua de astăzi. Există o mulțime de presupuneri și legende, care susțin ceea ce arheologul britanic a descoperit. De exemplu, anumite pasaje din celebra carte  Bhagavad Gita sugerează că orașul a fost distrus în urma unei explozii atomice.

Artefacte interesante

Arheologii au scos la lumina zilei diverse obiecte care au aparținut misterioșilor oameni din Mohenjo Daro. Unul dintre acestea înfățișează o femeie care poartă o pereche de pantaloni extrem de scurți și are foarte multe podoabe. Interesant este că respectiva are mâinile foarte de lungi și chipul mai mult decât ciudat. În urma analizelor, statueta datează din anul 3000 î. Hr. și este posibil ca s-o înfățișeze pe Zeița Mamă.

Printre cele 40.000 de obiecte descoperite în ruinele orașului Mohenjo Daro, cele mai reprezentative sunt anumite piese de șah ciudate, numeroase animale din lemn, cât și numeroase urne și cuptoare din lut.

Informații suplimentare

Mohenjo Daro, orașul care a fost ridicat în urmă cu 5000 de ani de o civilizație misterioasă

Surse externe

Mohenjo Daro – National geographic

Mohenjo-daro An Ancient Indus Valley Metropolis

 

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top