Descopera

MODELUL FRANKENSTEIN VS CERCETARE

Luna aceasta, biologii au descoperit în pământul înghețat al Siberiei un virus gigant. El a fost numit monstrul biologic, din cauza mărimii lui, dar și a structurii lui deosebit de complexe. De regulă, spun biologii, un virus nu poate fi văzut la microscop. De data aceasta, lucrurile se complică. Mărimea acestora este mult mai mare, rivalizând cu mărimea bacteriilor.

Dacă virusul gripal sau virusul SIDA au în structura lor câteva gene, acest virus are 500 de gene. Biologii susțin că nu au mai întâlnit așa ceva. Se deschide o nouă poartă spre cercetare. Două treimi din aceste gene nu au mai fost întâlnite până acum. O mare parte dintre aceste gene ajută virusul să producă proteine. Specialiștii spun că un virus nu are nevoie să producă proteine deoarece el parazitează pe celule care produc proteine.

Acest virus poate supraviețui în medii ostile, perioade foarte mari de timp. Pe plan genetic este complex și biologii cred că el se poate înmulți în afara celulei pe care o parazitează. Virușii cunoscuți până acum, se pot înmulți numai în celula pe care o parazitează. Biologii cred că acest virus este extrem de periculos pentru om. Din cauza rezistenței lui, îl putem întâlni în medii diferite. Virusul a fost descoperit în Siberia, la o adâncime de 30 de metri și a reușit să supraviețuiască, în stare congelată, 30000 de ani, la o temperatură de -13 grade Celsius.

Biologii spun că în mediul acvatic sunt cei mai mulți viruși. Multe tipuri de viruși au fost descoperite în roci dar și în atmosferă. Sunt puternici, rezistenți și medicina nu a reușit să depisteze vaccinuri împotriva bolilor pe care le produc.
Să nu uităm că pandemia este unul dintre scenariile prin care s-ar putea produce sfârșitul pe această planetă. În anul 1918, gripa spaniolă a ucis 50 de milioane de persoane. În fiecare an 8 milioane de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză, din care 2 milioane mor.

În secolul al XIX-lea, o pătrime din populația Europei a murit de tuberculoză. În fiecare an, sunt depistate 500 de milioane de persoane bolnave de malarie. Istoricii susțin că imperiul roman a dispărut din cauza malariei.
În august 2014, peste 20000 de persoane erau bolnave de virusul Ebola. Lista poate continua, se estimează că peste 35 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul HIV.

Suntem pregătiți pentru a face față unor astfel de situații? Specialiștii de la Universitatea din Berlin au atenționat că numai în două săptămâni un virus puternic poate crea o adevărată pandemie, dat fiind călătoriile cu avionul, dintr-un colț al lumii, în celălalt. În anul 2014, virusologii olandezi analizând virusul gripei aviare, din greșeală, au creat un super – virus, mult mai periculos, care poate ucide milioane de oameni. Virusologii cercetează posibilitatea obținerii unui vaccin împotriva acestui virus.

FRANKENSTEIN - MODELUL FRANKENSTEIN VS CERCETARE

Autoritățile americane au tras un semnal de alarmă oamenilor de știință, anunțând că ei nu vor finanța proiecte care vizează crearea prin mutații genetice a unor super-viruși în laborator, care sunt un real pericol pentru personalul din laborator și apoi pentru lumea întreagă. Nu trebuie ca omul de știință să devină un Frankenstein.  Povestea monstrului creat de Frankenstein este ficțiune pentru mulți, numai că, un medic italian, numit Canavaro, a anunțat că el și echipa sa sunt pregătiți pentru transplantarea unui cap uman, prin sudarea de coloana vertebrală. Vă amintesc faptul că, în 1970, în SUA, un medic a transplantat capul unei maimuțe Rhesus. Maimuța a trăit opt zile.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top