MOARTEA VINE GRATIS CÂND O CHEMI

MOARTEA VINE GRATIS CÂND O CHEMI

Emil Cioran spunea că fiecare carte scrisă este o sinucidere amânată. Alexandru Odobescu este un scriitor important al culturii noastre. Viața sa a fost un adevărat infern. S-a căsătorit cu Alexandra Prijbeanu, fiica natură a generalului Pavel Kiseleff.

La 60 de ani, avea să întâlnească marea dragoste, Hortensia Racoviță, o profesoară de geografie cu 30 de ani mai tânără decât el. Odobescu era îndrăgostit iremediabil, cu toate că era bolnav, suferea de gută.

A avut puterea să-i mărturisească soției sale, că este îndrăgostit de Hortensia. Soția scriitorului l-a lăsat să trăiască alături de Hortensia, înțelegându-i sentimentele și se retrage la Curtea de Argeș. Hortensia avea la activ două căsătorii.

Prima a fost cu dramaturgul Alexandru Davila, cu care a avut doi copii, și cea de a doua cu D. Racoviță, fostul șef de cabinet al lui Titu Maiorescu. Hortensia îl părăsește la scurt timp, obosită de boala lui Odobescu, cu toate că soția lui Odobescu o imploră să aibă grijă de el și chiar să se căsătorească cu scriitorul. Nefăcând față acestei decizii, Odobescu se sinucide cu o supradoză de morfină. În biletul de adio, Odobescu scria, am căzut pradă ușurinței și vulgarității simțurilor unei ființe fără inimă, fără conștiință…

Hortensia supravieţuieşte evenimentului, până în anul 1953, când moare la vârsta de 89 de ani.  Urmuz este scriitorul care s-a sinucis ca să demonstreze că viața nu este decât un act banal.

Moartea vine gratis atunci când o chemi. El s-a împușcat într-un parc din București. Sora lui Urmuz avea să povestească despre moartea lui, câțiva ani mai târziu. Urmuz era afectat de golul interior care se formase în interiorul său. Era o golire de sens a cuvintelor și a acțiunilor proprii. Nu s-a putut supune unui destin pe care a încercat să-l învingă. În memoria lui, Geo Bogza a tipărit revista Urmuz.

Moartea, citate profunde

rp_moarte.jpg

„Oamenii care trăiesc profund nu se tem de moarte.” — Anais Nin

„Dacă vrei să dobândești puterea de a suporta viața, fii gata să accepți moartea.” — Sigmund Freud

„Trebuie să-l plângi pe om la naştere, nu la moarte.”— Montesquieu

„Căci moarte nu există, și ce numești tu moarte, E-o viață altfel scrisă în sfânta firii carte.” — Mihai Eminescu

„Decât să te temi de moarte, mai bine te-ai teme de o viață nepotrivită.” — Bertolt Brecht

„Vrei să trăiești cum se cuvine? Învață mai întâi să mori.”— Confucius

„Viața cunoaște scene și se spune că este împărțită în acte, dar cortina se lasă o singură dată.” — Mircea Eliade

CATEGORIES
Share This
>