Moartea clinica, un fenomen misterios!

Moartea clinica, un fenomen misterios!

Moartea clinica reprezinta o situatie aflata la limita dintre viata si moarte, de cele mai multe ori fiind vorba despre pacienti aflati in situatii critice din punct de vedere medical, avand functiile vitale biologice-activitatea cardiaca si respiratia-abolite pentru anumite perioade de timp.

Moartea clinica ar fi perioada de timp in care organismul mai poate reactiona la diversi stimuli interni sau externi ce pot determina reluarea activitatii automate a miocardului si a respiratiei. Durata timpului dupa care este posibila resuscitarea cardio-respiratorie variaza in functie de varsta, sex, diverse boli sau tare ale organismului, precum si in functie de imprejurarea ce a determinat evenimentul declansator. Exista situatii cand pacienti considerati decedati au fost resuscitati dupa perioade de timp considerate initial depasite, adica de ordinul orelor. Aceasta s-a explicat prin faptul ca la o temperatura scazuta, nevoia de oxigen a celulelor nervoase este mult diminuata, ceea ce permite supravietuirea lor un timp mult mai indelungat.

Doi cercetatori americani au avansat o alta ipoteza pentru aceasta situatie. In luna aprilie a acestui an, au asistat la resuscitarea naturala a unui om decedat de 17 ore si au constatat ca inima a atins frecventa normala pe minut intr-un interval de 56 de minute. Initial a fost o bataie pe minut, dupa cinci minute atingandu-se cota de 7 batai, in continuare fiind tot o crestere treptata uniforma. Desi pacientul a trait ore fara oxigen, nu a prezentat nici o urma de leziune dovedind integritate craniana si intelectuala.

Martori la un eveniment deosebit, cei doi si-au propus sa explice fenomenul la care au asistat si astfel au ajuns la ipoteza ca viteza sangelui neadecvata dupa ore de lipsa de oxigen este cea care produce diferite leziuni craniene. Celula nervoasa rezista multe ore fara oxigen, problematica este tehnica de resuscitare a inimii. Corpul uman nu decedeaza la momentul incetarii functiilor vitale, centrii nervosi centrali raman ore intr-o stare latenta, revenind la functionarea normala in conditii de resuscitare adecvata. Numai intr-un interval de timp scurt inima poate reveni aproape instantaneu la frecventa normala. Dupa cateva zeci de minute, ajungerea instantaneu a inimii la frecventa normala produce o presiune craniana ce distruge sistemul nervos central provocand moartea.

Loading...

Ei considera ca incetarea functiilor cardio-pulmonare nu inseamna moartea omului daca centrii cranieni nu sunt afectati, cu resuscitarea corecta omul poate reveni dupa ore la viata.
Cei doi si-au propus ca in urmatorii ani sa efectueze o serie de experimente pentru confirmarea noii ipoteze. Vor sa incerce o noua metoda de resuscitare a inimii, prin impuls electric slab direct pentru a se ajunge la frecventa normala treptat. Ei manifesta mult optimism si cred ca in cativa ani timpul de resuscitare considerat de cinci minute va fi de cateva ore.

In noua perspectiva, moartea a fost definita in corelatie cu sistemul nervos central, integritatea lui, chiar daca organismul nu are functii cardio-pulmonare nu inseamna moarte, aceasta instalandu-se doar la momentul dezintegrarii centrilor nervosi. Daca timpul de resuscitare a fost de 5-10 minute aceasta se datoreaza tehnicii neadecvate, urmand sa se descopere noi metode pentru ca inima sa ajunga la frecventa normala intr-un interval de zeci de minute printr-o crestere treptata uniforma.

—————–

Semnat:  Evi Eshara

loading...

Related posts