Descopera

Moartea albă, amarul adevăr despre zahăr, obezitate și boli ale metabolismului

2views

În ultimii ani, diferite studii au demonstrat că zahărul este unul dintre cei mai mari dușmani ai omului. Germanii îl numeau pe buna dreptate „moartea alba”, pentru ca zaharul alb rafinat este un produs chimic procesat industrial, deci nenatural si nepotrivit consumului uman. De fapt datorita numeroaselor procesări industria zaharului si a uleiului se mai numeşte si „industria grea a industriei alimentare”.

Dr. Robert H. Lustig, unul dintre specialiștii care militează împotriva consumului de zahăr, susține că odată zahărul introdus în organism se divide în două substanțe. Acestea sunt cunoscute sub numele de glucoză, substanță care se regăsește în orice celulă vie de pe această planetă și fructoză. Interesant este că ficatul este singurul organ care poate să metabolizeze fructoza indiferent de cantitatea sa. Procesul este unul destul de simplu, fructoza o dată ajunsă în organism este transformată în ficat în glicogen, pentru ca în cele din urmă să ajungă stocată în organism sub formă de grăsime.

În cele mai multe dintre cazuri, grăsimea se va depune și în jurul ficatului, iar efectul imediat următor este că ficatul devine imun la insulină. În termeni populari, se spune că ficatul nu mai vede insulina din organism și atunci încep cu adevărat problemele. Organismul începe să producă din ce în ce mai multă insulină pentru ca ficatul să înceapă să reacționeze. Acest lucru nu se va întâmpla și atunci bolile precum diabetul zaharat de tip II, boli de inimă sau obezitatea se vor instala cu rapiditate.

Astfel, fructoza se transformă în cel mai mare dușman al omului. Mai mult de atât, în condiții normale, celulele din organism secretă un hormon, numit leptină, care anunță creierul că sunt pline de energie și astfel se reduce senzația de foame. Atunci când grăsimea abundă în organism, celulele încep să emită hormonul în cantități foarte mari și creierul dezvoltă imunitate față semnalele acestui hormon. Efectul imediat se produce prin transmiterea creierului semnalelor de foame permanentă. Organismul intrat în acest proces, nu mai are nicio posibilitate de scăpare și astfel obezitatea se instalează pentru totdeauna.

Zaharulascuns” din alimente

Loading...

Din aceste motive, zahărul s-a transformat în cel mai mare dușman al omului. Pentru că studiile încep să explice foarte clar situația și cumpărătorii devin din ce în ce mai atenți la etichete, producătorii au găsit diverse metode de a ascunde zaharul în produsele lor.

În cazul prăjiturilor, zahărul ajuta că acestea ca capete culoarea maronie. De asemenea, prin adăugarea zahărului se pune în valoare aroma mâncării respective şi din această cauză alimentele de tip fast food sunt bogate zaharuri. Şi o franzelă pentru a avea un gust mai bun are în compoziţie foarte mult zahăr.

Milkshake-urile, băuturile de tip cola, apă cu aromă de fructe, băuturile energizante şi sucurile de fructe conţin cantităţi uriaşe de zahăr adăugat.

Sosurile pentru salată, ketchupul şi sosul dulce şi picant conţin un cub de zahăr în fiecare 75 de grame. O brioşă, o porţie de fulgi de porumb pot să conţină între patru şi şase cuburi de zahăr. Pâinea integrală, biscuiţi cu conţinut scăzut de grăsimi, iaurtul cu un conţinut scăzut de grăsime pot conţine între un cub şi patru cuburi de zahăr.

Cele mai multe alimente pe care le trecem în categoria celor sănătoase – cum ar fi iaurt, alimente cu puţine calorii, sucurile de fructe – conţin mai mult zahăr decât ne dăm seama. Zahăr adăugat conţin şi cerealele pentru micul dejun, dar şi conservele din fructe şi legume.

Cum ne ferim de produsele care conțin zahar ascuns?

Metoda este una simplă și ingenioasă, pentru că la 100 de grame de produs dacă pe etichetă sunt trecute mai mult de 15 grame din zaharuri totale, atunci însemnă că respectivul produs conține cantități importante de zahăr ascuns.

zahar

Produsele care conţin 5 grame de zaharuri totale sau mai puţin în 100 de grame reprezintă un produs care are un conţinut scăzut de zahăr.

loading...