Mituri impresionante despre Evul Mediu

Evul Mediu desemnează o epocă istorică, cuprinsă între Antichitatea târzie și Renaștere, aproximativ de la 500 e.n. până la 1500 e.n. Tradițional, în Europa, Evul Mediu cuprinde perioada dintre căderea Imperiului Roman de Apus (476) și, cucerirea Constantinopolului (1453), sau explorarea Americii de către Cristofor Columb (1492).

Această perioadă este una fascinantă, în care s-au petrecut diverse evenimente interesante care s-au dovedit a fi importante pentru istoria omenirii. Aceste fapte istorice, expuse de cele mai multe ori în filmele de duzină de la Hollywood au fost transmise publicului larg sub o formă deformată sau pur și simplu alterată. Astfel, în jurul Evului Mediu, televiziunea a creat în mintea oamenilor mai multe mituri false.

Pentru a face lumină cu privire la o perioadă întunecată a omenirii, am cules cele mai comune mituri despre Evul Mediu:

Pedeapsa cu moartea

În filme vedem că pedeapsa cu moartea este un act care se petrecea la ordinea zilei în Evul Mediu. De fapt, Evul Mediu nu a fost chiar atât de întunecat din acest punct de vedere și pedeapsa cu moartea nu se acorda decât în anumite cazuri. De exemplu Inchiziția a consemnat doar 826 de condamnări în 160 de ani, ceea ce nu reprezintă un număr chiar atât de mare de condamnări.

Loading...

Filmele au construit acest mit pentru a scoate în lumina reflectoarelor viața precară la care erau supuși oamenii din acele vremuri. Cu toate acestea, pedeapsa cu moartea nu era acordată fără o bază reală, ci doar atunci când legile erau încălcate, la fel ca și în anumite țări din ziua de astăzi.

Foametea

Cei mai mulți dintre noi ai senzația că oamenii din Evul Mediu nu aveau ce mânca și uneori mai și mureau de foame. Acesta este un alt mit fals pentru că civilii munceau pământul și în fiecare zi aveau la masă fructe, legume, pâine, dar și bere. În plus, carnea și brânza nu lipsea de pe masa oamenilor pentru că cei mai mulți dețineau vaci, oi sau porci. Astfel, foametea nu exista precum o stare permanentă, ci doar în momentele de război sau de răscruce economică.

Oameni murdari și urât mirositori

Un alt mit inventat de studiourile de televiziune pentru a pune o pată neagră pe obrazul unei perioade din evoluția omenirii. În Evul Mediu, cele mai multe orașe din Europa erau dotate cu băi publice, care erau vizitate în fiecare zi de foarte mulți oameni. De partea cealaltă, aristocrația dezvoltase un obicei de a se spăla în fiecare zi și de a avea haine cât mai curate. Așadar, mitul oamenilor murdari și urât mirositori nu este clădit decât pentru a vinde filmele de duzină și nimic mai mult.

Violență la tot pasul

evul mediuBineînțeles că acesta este un alt mit dubios, dar istoricii susțin că în acea perioadă nu existau criminali în serie, crime în masă sau chiar un Holocaust. Violența exista, dar nu era atât des întâlnită precum este în ziua de astăzi.

Este foarte ușor să creezi o lume care nu a existat cu adevărat și s-o vinzi oamenilor, dar trebuie să te mai gândești că ea se va impregna în mintea tuturor și aşa va rămâne. Aceste mituri nu sunt decât simple invenții, iar Evul Mediu era o lume pașnică în care fiecare individ al societății își cunoștea foarte bine locul.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și