Istorie

MITUL LUPULUI LA ROMÂNI

În mitologia românească, lupul alb reprezintă căpetenia haitei de lupi. Apollo se retrăgea în fiecare iarnă în țara hiperboreenilor. El era numit Lycantropul sau Lupul Luminos.

Templul lui Apollo se afla pe insula Alba, Insula Șerpilor. În Biblie se spune că Sfântul Petru era păstorul lupilor, iar fratele său, Sfântul Andrei a propovăduit creștinismul în țara lupilor, Dobrogea.

Herodot scria despre vechile civilizații care au trăit pe actualul teritoriu al României că acești oameni au calitatea de a fi vrăjitori. O dată pe an, ei se preschimbă în lupi pentru puține zile, după care revin la forma umană.

În vechea cultură românească există practici și superstiții lycantropice. Oamenii poartă măști de lup la diferite sărbători, așa cum purtau măști cu capete de șacal, în Egiptul antic.

Românii au o legendă celebră, cea a Marelui Lup Alb care era om. Faptele s-au petrecut pe vremea lui Zamolxis. Acesta avea un preot care îl slujea cu credință. Cutreierase toți munții, astfel încât toți lupii îl cunoșteau și aveau frică de el. Îl recunoșteau ca stăpân.

Zamolxis a considerat că a venit momentul să-l transforme în marele Lup Alb, care împreună cu toții lupii din munți să apere teritoriile dacice.

Marele Lup Alb avea puterea de a judeca pe hoți și mincinoși, astfel încât populația îi purta respect și teamă. Zamolxis îl recheamă pe Lupul Alb și îl întreabă dacă vrea să redevină om. Datorită credinței și supușeniei pe care le avea față de Zamolxis, el preferă să redevină om.

În toată această perioadă pericolul roman creștea. Dacii s-au simțit abandonați de Zamolxis care le promisese că va ține la distanță pe romani și încep să vâneze lupii, în speranța că printre ei se va afla și Lupul Alb pe care doreau să-l ofere romanilor ca trofeu.

Zamolxis și slujitorul lui s-au retras pe Muntele Sacru de unde au urmărit trădarea dacilor. Întâmplarea nu se oprește aici. În momentul în care Sfântul Andrei a sosit pe aceste meleaguri, Lupul Alb coboară de pe Muntele Sacru și îi călăuzește și îl apără pe Sfânt.

MITUL LUPULUI - MITUL LUPULUI LA ROMÂNI

Poate putem să luăm în calcul și un alt aspect. În limba tracă, cuvântul daoi înseamnă lup. Poate de aici și numele de daci. Să ne mai aducem aminte că vechile calendare românești erau structurate în două anotimpuri. Primul era iarna cu simbol lupul și cel de al doilea vara cu simbol calul.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top