Mitul cometelor

Mitul cometelor

În unele culturi străvechi, cometele erau confundate cu mesagerii zeilor și erau trimise pe Pământ pentru a vedea ce se mai întâmplă. Nu de puține ori, textele antice au descris cometele ca fiindamenințarea Universului”, pentru că atunci când zeii se înfuriau, apelau la această modalitate pentru a distruge o planetă.

Ani buni mai târziu, același comete erau caracterizate ca fiind aducătoare de rău. Anticii nu aveau televizor și nici internet, cauză pentru care de cele mai multe ori cerul era un mijloc de delectare. Orice eveniment cosmic era consemnat și de cele mai multe ori corelat cu un eveniment care se petrecea pe Terra.

Potrivit NAŞA, cometele au influenţat cele mai multe culturi din istoria Pământului și în acest fel s-au născut unele dintre cele mai interesante mituri şi legende. Se pare că aceste povești antice conțin de cele mai multe ori câte un sâmbure de adevăr pentru că altfel nu s-ar mai fi petrecut. În Elveția medievală, cometa Halley a fost acuzată că aducea doar boli, ploaie roșie, cutremure și chiar nașterea animalelor cu două capete.

Romanii au asociat moartea lui Iulius Caesar, sau chiar lupta dintre Pompei și Caesar cu o cometă. Se cunoaște foarte bine faptul că atunci când Iulius Caesar a fost asasinat o cometă tocmai s-a zărit pe cerul Romei. În Anglia se credea că atunci când o cometă își făcea simțită prezența pe cer moartea își arăta adevărata față. În America de Sud, incașii au corelat trecerea unei comete prin apropierea Pământului cu sosirea lui Francisco Pizarro, care a avut consecințe dramatice pentru întreaga civilizație.

Cometele deveniseră chiar o armă a diavolilor, Papa Calixtus III credea că forțele răului acţionează pe Terra și prin intermediul acestor corpuri cerești. Isteria cometelor s-a mai domolit odată ce știința a mai evoluat. Până la urmă, cometele sunt doar niște corpuri cerești de dimensiuni mici, de aparență nebuloasă, care se rotesc în jurul unui stele, în cazul nostru în jurul Soarelui. La o anumită perioadă de timp ele devin vizibile cu ochiul liber de pe Terra și cu siguranță că nu prevestesc nicio dramă și nici Apocalipsa.

Loading...
loading...

Related posts