MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA, iertarea ne face superiori

Mitropolitul Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania, nu a vorbit niciodată despre anii petrecuți în închisoarea de la Aiud. În perioada 1958-1964, mitropolitul a fost încarcerat la Aiud. Puțini dintre noi cunoaștem faptul că mitropolitul a avut un frate pe nume Dumitru.

Acesta a fost arestat în anul 1941, cu prilejul rebeliunii legionare. În anul 1959, cei doi frați se aflau la pușcăria din Aiud, dar în compartimente diferite. Cei doi frați nu ajunseseră în închisoare din aceleași motive. Nu se mai văzuseră de ani de zile și s-au reîntâlnit la Aiud, dar de pe poziții diferite.

Dumitru Anania avea un statut special față de ceilalți deţinuţi. I se permitea să lucreze, era remunerat, i se scădea din pedeapsă și era considerat în curs de reeducare.

La începutul anilor 60, el a devenit unul dintre pilonii acțiunii de reeducare. El a ajuns șef la unul dintre cluburile de reeducare de la Aiud.
În anul 1972, Ion Cârje, un fost deținut politic emigrat în SUA, publica cartea Întoarcerea din infern. El îl acuză pe Valeriu Anania ca fiind un om care și-a trădat credința pentru o porție de mâncare.

Realitatea este alta. Ion Cârje a făcut o confuzie gravă. Cel care își trădase credința și principiile a fost Dumitru Anania, fratele mitropolitului. Unii istorici vorbesc despre un transfer de identitate dintre cei doi frați.

Loading...

Dumitru Anania a trăit până la vârsta de 94 de ani, în garsoniera mitropolitului din București. Mitropolitul Valeriu Anania s-a arătat înțelegător față de cei care i-au atribuit aceste fapte, dar și față de fratele său. Dumitru a păstrat tăcerea și a preferat să nu spună adevărul despre perioada de la Aiud.

În anul 2011, mitropolitul s-a deplasat la penitenciarul din Gherla, cu prilejul instalării primului preot care să oficieze în închisoare. La ceremonie au asistat deținuți politici, dar și foști torționari ai mitropolitului.

Într-un interviu pe care l-a acordat, mitropolitul a vorbit despre iertare. Nu a pomenit numele fratelui, nici pe cel al torționarilor, a spus simplu, iertarea ne face superiori.

bartolomeu Anania

Întrebat când o să fie sfârșitul lumii a spus, când or să dispară potecile dinte casele oamenilor. Acest răspuns trebuie interpretat precum o metaforă, adică legăturile dintre oameni vor dispărea și ura va pune stăpânire pe întreaga planetă. Așa vedea Valeriu Anania sfârșitul lumii.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și