MIȚA BICICLISTA, DE LA BICICLU LA REGELE FERDINAND

Prima femeie din România care a mers pe bicicletă a fost Mița, un personaj exotic și controversat al Bucureștiului. Maria Mihăescu sau Mița Biciclista a fost o femeie frumoasă, curtată de multe personalități ale vremii.

George Ranetti, redactorul șef al ziarului Furnica, scria, o femeie frumoasă se plimbă cu biciclu pe Calea Victoriei. Dezamăgit că femeia nu i-a dat atenție, i-a spus Mița Biciclista. Maria Mihăescu era o femeie frumoasă. Când apărea pe stradă, toți aristocrații se opreau să o privească. Purta pantaloni din catifea, avea părul tuns scurt și vopsit blond, iar ghidonul bicicletei era din argint.

Mulți oameni celebri au suspinat după ea, de la regele Ferdinand, la Octavian Goga sau Nicolae Grigorescu. Regele Ferdinand i-a dăruit casa din Piața Amzei, iar regele Manuel al Portugaliei a cerut-o de nevastă. Mița era poreclită Cotroceanca din cauza unei presupuse legături cu regele Ferdinand. Se spune că Mița Biciclista a rămas fidelă dragostei sale, doctorul Nicolae Minovici.

Mița Biciclista era cunoscută pentru viața de lux pe care o ducea. Deținea o trăsură, o mașină coupe, servitori din Polonia, mânca numai la Athene Palace, și vorbea numai în franceză. Mița Biciclista a locuit mai mulți ani la Paris, iar când s-a întors la București, a adus cu ea un aer proaspăt occidental.

Mița Biciclista a fost prima femeie din Românie care a purtat un consum de baie sumar. La acea vreme toți se bălăceau în halat. Apariția Miței a făcut senzație. La un moment dat, un polițist a vrut să o aresteze pentru că purta un costum de baie. Mița a ripostat și l-a lovit cu o umbrelă.

Loading...

MIȚA BICICLISTA

După moartea soțului său, în anul 1940, se recăsătorește cu generalul Alexandru Dumitrescu. Încep să apară primele probleme financiare, dar nu renunță la viața de lux. Închiriază o parte din camerele reședinței din Piața Amzei și se mută la mansardă. A murit în anul 1968, într-o sărăcie lucie.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și