Mit sau realitate? Adevarul despre sirene!

Mit sau realitate? Adevarul despre sirene!

În tradiția antică, sirenele erau creaturi jumătate femeie-jumătate pasăre, în timp ce în tradiția nordică, acestea erau jumătate femeie-jumătate peste. În textele mitologice grecești și romane, sirenele erau prezentate ca fiind niște creaturi care prin cântecele lor seduceau marinarii. Vasele eşuau, iar marinarii erau devoraţi de acestea.

În jurnalul său, Columb consemna în anul 1493, apariţia unei sirene în apropiere de insula Saint Domingue. În anul 1403, în apropiere de Edam, Olanda, a fost descoperită pe plaja o creatură jumătate femeie-jumătate peste.

În anul 1850, marinarii de pe un vas american au văzut în apropiere de insula Sandwich, Hawai, cea mai graţioasa creatura maritimă cu aspect de femeie. În anul 1997, cercetătorii de la Național Oceanic Atmospheric Administration au detectat, în mai multe reprize, un sunet cu frecvenţă joasă, în apropiere de coastele Americii de Sud. În anul 2013, un oceanograf a reușit să filmeze o sirenă la o adâncime de 913 metri.

Posibilitatea existenței unor astfel de creaturi este mare, mai ales că în mările și oceanele lumii exista peste un milion de specii submarine, dintre care sunt cunoscute numai jumătate.

Sirenele mai sunt numite rusalce sau ondine. În pofida frumuseţii lor, sunt considerate făpturi monstruoase care răspândesc groaza printre marinari. De regulă, ele sunt zărite printre stânci abrupte, cântând, dansând și bucurându-se de soare.

În muzee din Londra, New York, Osaka sunt expuse schelete ale unor creaturi care au cap de maimuța și corp de peşte. În anul 2003, un articol din ziarul iranian Zindagi a făcut senzație. Mai mulți marinari de pe traulerul Baku susţineau prezenta oamenilor amfibie în Marea Caspică.

Creaturile au înotat ore întregi paralel cu vasul. Aveau capul acoperit cu păr și în partea de jos a abdomenului prezentau două mâini. Aveau o lungime de aproximativ doi metri, iar pe spate, prezentau aripioare înotătoare. Nasul era asemănător cu botul unui delfin, gura era mare, iar buza de jos se prelungea până la gât.

Creatura scotea sunete asemănătoare cu cele ale delfinului și era însoțita de bancuri de peşti. Din această cauză, a fost numită Runan şah, comandantul mărilor.

Apariţii asemănătoare au fost semnalate în apropiere de satele pescăreşti din Azerbaidjan. Despre astfel de creaturi a scris și oceanograful Jacques Mayol care în timpul unor scufundări în Pacific, în apropiere de Peru, a întâlnit astfel de creaturi.

În anul 1970, Mayol a fost primul om care a reușit să se scufunde la adâncimea de o sută de metri fără echipament. El utiliza numai capacitatea să pulmonara, bătăile inimii ajungând la 27 pe minut faţă de 60 cât este normalul. O astfel de capacitate o au numai delfini, focile și balenele.

sirena

Dimitri Madinosvki este cercetător rus și considera că rusalcele sunt ființe umanoide care au evoluat în mediul acvatic, paralel cu omul. El susţine că acestea au capacităţi extrasenzoriale care influențează psihicul uman, putând produce chiar moartea.

El își bazează teoria pe faptul că în anul 2008, doi copii care stăteau pe malul lacului Ural au privit minute în şir o astfel de creatură. După acest eveniment, unul dintre copii a avut crize de epilepsie iar celălalt a amuţit.

 
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să dai un LIKE paginii noastre de Facebook. Astfel, vei primi toate articolele de Cultură Generală!
 
CATEGORIES
Share This