Mistere

Misterul zeului precreștin Ianus, cel care a pus bazele umanitărții

Ianus este considerat cea mai veche divinitate din religia precreștină. A fost considerat zeul protector al Romei și de asemenea cel care a introdus toate lucrurile vieții.

Zeul începuturilor, Ianus este conectat în mod direct cu Geneza, cât și cu creația și modelarea omului. În cimitirul preistoric Caldragh , situat în Insula Boa, au fost descoperite încă din 1939, două statui misterioase. Cea cu două fețe opuse îl înfățișează pe bătrânul Ianus, în timp ce cealaltă îl reprezintă pe un alt zeu, necunoscut, din antichitate.

Se spune că la origine, Ianus a fost un rege care a domnit în Latium în epoca de aur. După moarte a fost divinizat. Ca zeu protector al Romei i se atribuia un miracol care a salvat cetatea de o invazie a sabinilor: în timp ce dușmanii se pregăteau să treacă peste zidurile Capitoliului, Ianus a făcut să țâșnească în fața lor un șuvoi fierbinte, care i-a silit să se retragă. În amintirea acestui fapt persista la Roma obiceiul de a lăsa în timp de război porțile templului lui Ianus deschise, pentru a-i da posibilitate zeului să vină în ajutorul romanilor.

Cu capul oval, ochii extrem de mari și ieșiți din orbită, gura disproporționată și o bărbie ascuțită, Ianus nu pare a fi fost uman, așa cum precizează străvechea legendă Romană, ci mai degrabă pare un personaj desprins dintr-o lume îndepărtată de a noastră.

În urma cercetărilor amănunțite, specialiștii au stabilit că statuile au o vechime de peste 3000 de ani și au fost realizate în timpul celților. Un alt fapt interesant este relatat de cei care au avut ocazia să atingă aceste monumente antice, pentru că organismul uman pare să se încarce și spoi să vibreze cu energia emanată de cele două statui.

Cele două capete ale zeului semnifică cele două forțe de bază care guvernează Terra, binele și răul. Se mai crede că la începuturi, oamenii au fost creați urmându-se acest principiu, pentru ca astfel liberul arbitru să poată exista.

zeul-ianus Misterul zeului precreștin Ianus, cel care a pus bazele umanitărții

Originea divinității este necunoscută și până în prezent nu a fost emisă nicio teorie cu privire la acest aspect. Un alt fapt demn de subliniat este că zeitatea nu are omolog în mitologia greacă, ci în cea etruscă, al cărui corespondent este zeul Ani, adică cel care a pus bazele umanității.

loading...
Comments
To Top