Misterul tăbliței babiloniene a fost rezolvat! O nouă perspectivă asupra trigonometriei

Oamenii de știință de la Universitatea din Sydney, au decriptat o tăbliță babiloniană, veche de peste 3700 de ani și i-au dezvăluit secretele matematice. Este vorba despre cea mai veche masă trigonometrică din lume, o nouă perspectivă asupra trigonometriei.

Oamenii de ştiinţă din Sydney au descoperit scopul celebrei tăblițe de argila babiloniene, veche de 3700 de ani, dezvăluind astfel că este cea mai veche şi cea mai precisă masa trigonometrica din lume. Este posibil să fi fost utilizată de vechii matematicieni pentru a calcula cum să construiască palate. temple sau canale.

Noua descoperire demonstrează faptul că primii care s-au ocupat cu studiul triunghiurilor au fost babilonienii și nu grecii cum s-a crezut anterior.

Cunoscută sub numele de Plimpton 322, tăblița de argilă a fost descoperită la începutul anilor 1900 în sudul Irakului, de către arheologul, diplomatul și comerciantul de antichități Edgar Banks, cel care l-a creat pe fantasmagoricul personaj Indiana Jones.

Tăblița este compusă din patru coloane și 15 rânduri de numere scrise. Sistemul de scriere este unul specific babilonienilor.

„Plimpton 322 a încurcat matematicienii mai bine de 70 de ani, deoarece s-a crezut că conține un model special de numere numite triplete Pythagorean. Cercetările noastre arată că Plimpton 322 descrie formele triunghiurilor cu un unghi drept folosind un tip nou de trigonometrie bazat pe rapoarte, nu pe unghiuri și cercuri. Este o lucrare matematică fascinantă care demonstrează un geniu fără îndoială”, spune Dr. Daniel Mansfield de la Școala de Matematică și Statistică din cadrul Facultății de Științe a UNSW.

Loading...

Această tăbliță de argilă oferă o nouă perspectivă asupra trigonometriei. Dacă în ziua de astăzi rapoartele trigonometrice se bazează pe unghiuri și cercuri, babilonienii aflau unghiurile triunghiurilor bazându-se doar pe rapoarte. Aceasta perspectivă este una nouă și demonstrează încă o dată faptul că civilizațiile antice au reușit să descopere misterele științelor folosindu-se de un alt drum față de cel al nostru.

Tăblița conține nu numai cea mai veche idee trigonometrică din lume, dar este și singurul tabel trigonometric complet și precis, datorită abordării foarte diferite a aritmeticii și geometriei.

Studiul semnat de dr. Mansfield și al profesorului asociat UNSW, Norman Wildberger, este publicat în revista oficială Historia Mathematica a Comisiei internaționale pentru istoria matematicii.

loading...

Comentariile sunt închise.