Mistere

Conspiratii

Misterul submarinului Kursk

7views

Dezastrul submarinului Kursk, în care și-au pierdut viața 118 militari, a fost una dintre cele mai mari drame ale anului 2000. Încercările disperate de salvare ale soldaților ruşi din mormântul de metal aflat în Marea Barents au generat puncte de vedere contradictorii în presă vremii. Opinia publică s-a întrebat de nenumărate ori dacă a fost doar un simplu accident sau există o explicație mai sinistră pentru drama produsă pe submarinul Kursk.

În anul 2002, după ridicarea la suprafață a submarinului, guvernul rus, în urma unei anchete, a stabilit că două explozii avuseseră loc la bordul submarinului. O torpilă defecta purta vina pentru scufundarea ambarcațiunii și moartea a 118 soldați.

O altă teorie susține că de fapt submarinul Kursk se lovise de fundul mării în urma unei coliziuni cu un alt submarin britanic sau american. În pofida faptului că Războiul Rece s-a încheiat de ani buni, submarinele americane se joacă de-a șoarecele şi pisica cu cele rusești. Echipajele de pe submarinele rivale obișnuiesc să-şi trimită mișcările, din umbră, în cadrul unor astfel de jocuri, dar cu toate acestea din 1967 şi până în prezent au avut loc 11 astfel de coliziuni doar în Marea Barents. Surse din interior au susținut că un submarin britanic  fusese implicat în această coliziune. În ciuda acestor acuzații, guvernul britanic nu a recunoscut niciodată implicarea în acest incident.

O altă variantă neoficială susține că în ziua dezastrului două submarine americane efectuau teste în Marea Barents. A doua zi după incident, un submarin american era andocat în baza norvegiana Bergen. Submarinele sunt dotate cu provizii pentru a petrece multe luni sub apă, fapt pentru care s-a crezut că submarinul american era andocat în baza norvegiana pentru reparații. Această teorie confirmă încă o dată ideea unui coliziuni între submarinul Kursk cu un altul.

Cea mai atrăgătoare explicație este că armata rusă testa o nouă armă nucleară, numită Şkval. În momentul în care a fost lansată torpila ceva s-a întâmplat şi submarinul a explodat provocând un cutremur de 4,2 grade care s-a resimțit până în Alaska.

Loading...

Dezastrul submarinului Kursk a fost mușamalizat de guvernul rus, iar în ciuda teoriilor conspiraționiste care au fost afișate după dezastrul din Marea Barents, adevărul rămâne ascuns în dosarele care poartă marcaTop Secret”.

loading...