Descopera

MISTERUL SUBMARINULUI KURSK

În august 2000, un submarin rusesc care se afla în marea Barents pierde contactul cu Statul Major. După două zile, autoritățile anunță că au localizat submarinul la o profunzime de 108 metri. Submarinul purta numele de Kursk și conform declarațiilor era grav avariat.

Tot mai multe persoane s-au întrebat de ce ruşii au dat acest comunicat după două zile? Se dorea sau nu, salvarea marinarilor? Ascundeau ceva autoritățile?

Kursk era un submarin nuclear care avea o lungime de 150 de metri și o înălţime cât un imobil cu șase etaje. La bord se aflau 118 marinari care dispuneau de saună, piscină, sală de sport, bucătărie, cantină și dormitoare moderne.

Kursk era dotat cu 24 de rachete nucleare de tip Granit care atingeau o viteză de 500 km/h. La acel moment, Kursk era singurul submarin care putea lansa rachete sub apă. Celelalte submarine trebuiau să iasă la suprafață pentru a lansa rachete.

In 12 august 2000, după ce Kursk a participat la exerciții in marea Barents, legătura cu Statul Major nu a mai funcţionat.

După mai multe zile de presiuni naționale și internaţionale, Vladimir Putin, care se afla la vila lui de la Marea Neagră, decide să accepte ajutor internaţional. În data de 21 august, o echipă mixtă formată din englezi și norvegieni se deplasează la locul accidentului. A fost mult prea târziu. Submarinul era inundat, iar cei 118 militari erau morți.

loading...

Putin care ascunsese această tragedie timp de mai multe zile este obligat de media internaţională să facă anumite demersuri. Apelează la un cargo olandez, Giant 4, specializat în recuperarea epavelor. In octombrie 2001, submarinul este remorcat și transportat in portul Rosliakovo.

Varianta oficială a dezastrului susținea că una dintre rachete ar fi explodat și ar fi declanșat dezastrul. Când submarinul a fost adus la suprafață s-a constatat că nu exista nicio urmă de acest fel.

Mai mult, nici varianta conform căreia submarinul ar fi intrat în coliziune cu un alt submarin nu a fost adevărată. În una din încăperile submarinului a fost descoperită o scrisoare semnată de 23 de militari care au supraviețuit exploziei și care se întrebau de ce trebuie să moară și nu sunt salvaţi.

KURSK - MISTERUL SUBMARINULUI KURSK

Ce a dus la acest dezastru este în continuare un mister. Care a fost miza de s-a recurs la sacrificarea a 118 vieți?

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top