Misterul statului Virginia

În anul 1584 coloniştii care plecaseră să explorezenoul continent” sub comanda lui Walter Raleigh au povestit în Anglia că descoperiseră o regiune în care totul creştea în abundenţă. Ştirea a făcut senzaţie în acea vreme şi Raleigh a primit ordin de la Parlament să colonizeze acea zonă.

În acest fel, anul următor, unul dintre asociaţii lui Raleigh, Sir Richard Grenville împreună cu 500 de oameni au pornit spre tărâmul făgăduinţei. Teritoriul a fost botezat Virginia în cinstea reginei Elisabetei I, regina virgină. Englezii cum au ajuns în noul ţinut au fost întâmpinaţi de către amerindieni care în frunte cu căpetenia lor Granganimeo i-au invitat să-şi facă un oraş în nordul insulei Roanoke. Englezii au construit aici un fort şi mai multe case. După o perioadă Greenville a trebuit să se întoarcă în Anglia şi a lăsat în noul oraş doar 108 coloni care erau hotărâţi să rămână.

La scurt timp după moartea căpeteniei tribului, relaţiile dintre cele două popoare s-au înrăutăţiţi. Nouă căpetenie nu s-a arătat la fel de reconciliant atunci când venea vorba deintruşi” şi a interzis comerţul cu  coloniile. Temaduse de un atac din partea amerindienilor, Ralph Lane, care conducea colonia englezilor, le-a luat-o înainte. lansând un atac în mai 1586. Şeful tribului a fost ucis cu această ocazie iar englezii s-au aflat într-o situaţie foarte delicată. În iunie o corabie sub comanda lui Drake le-a venit în ajutor englezilor. Doar 15 dintre ei au rămas să păzească colonia în timp ce ceilalţi au fugit în Anglia.

În iulie 1587, o sută cinci zeci de coloni sub comanda lui John White, cartograful din prima misiuni de colonizare. Grupul cuprindea 17 femei, printre care şi fiica lui White, Elenora, 6 copii şi restul bărbaţi. La debarcarea pe insula niciunul dintre coloni nu i-au întâmpinat. Aceştia aveau motive întemeiate, nu mai rămăsese din ei nici măcar osemintele. Fortul fusese ars din temelii şi doar pereţii caselor se mai zăreau. Niciodată oasele celor 15 coloni nu au fost găsite.

Petse un an, în 1688, White s-a întors în Anglia după provizii. Datorită războiului dintre Anglia şi Spania, acesta nu s-a mai putut reîntoarce pe noul continent decât în august 1690. Nu a mai găsit nici urmă de coloni. Parcă dispăruseră ca prin minune. White a găsit o inscripţie ciudată pe trunchiul unui copac ce erau gravate literele CROATOAN. Aceste litere ciudate nu l-au lămurit despre ceea ce se întâmplase în ultimii doi ani.

Loading...

virginia Cu toate acestea White a găsit o construcţie rudimentară a unui fost dar nu a descoperit cruci sau osemintele colonilor şi nimic nu arata că s-ar fi produs vreo violentă. La început White a crezut că oamenii săi s-au stabilit într-un alt loc, mai aproape de indieni cu care s-au împrietenit. Această idee a rămas doar la gradul de supoziţie pentru că oamenii lui White au refuzat să plece în căutarea colonilor, probabil de frica indienilor.

Cercetările efectuate în anul 1590 au eşuat şi în acest fel misterul colonizării Virginiei nu a fost descoperit niciodată.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și