Mistere

MISTERUL STATUII CARE SE ROTEȘTE SINGURĂ

O statuie egipteană antică pare că se deplasează de una singură, spre uimirea oamenilor de știință și a curatorului muzeului. Ne referim la statuia lui Neb Senu care datează din 1800 î.e.n., și este expusă la muzeul Manchester din Anglia.

Curatorul muzeului a declarat, într-o zi, am văzut că statuia s-a întors cu spatele. Mi s-a părut foarte ciudat pentru că statuile se găsesc într-o vitrină, iar eu sunt singura persoană care are cheia. Am pus-o la loc, dar în ziua următoare statuia s-a întors din nou.

Am decis să instalăm o cameră video. Pe film se observă cum statuia se rotește.

Statuia are o înălțime de 25 de centimetri și a fost achiziționată în anul 1933. Filmarea arată cum statuia se întoarce în sensul invers acelor de ceasornic în timpul zilei. Noaptea rămâne nemișcată.

Faptul că mișcarea are loc doar în timpul zilei, i-a făcut pe cercetători să creadă că rotația se produce din cauza vibrațiilor pașilor vizitatorilor.

Se crede că este vorba despre fenomenul de fricțiune diferențială, fenomen care apare deoarece două suprafețe, piatra statuii și sticla pe care este așezată, vibrează subtil, făcând ca statuia să se rotească.

loading...

Cu toate acestea, rămân câteva întrebări. Statuia se află de foarte mulți ani în vitrină dar, fenomenul de rotire a început să se producă în ultima perioadă de timp. Mai mult, s-a pus întrebarea de ce rotirea se realizează într-un cerc perfect?

S-a emis ipoteza că statuia ar fi fost realizată din steatit și apoi arsă, fapt care o face vulnerabilă la forțe magnetice.

În mod ciudat, statuia se rotește 190 de grade, întorcându-se cu fața în spate, după care nu se mai mișcă.

Unii observatori au spus că se întoarce cu spatele pentru a i se putea citi textul care solicită ofrande compuse din pâine, bere, vânat și vite.

STATUIE - MISTERUL STATUII CARE SE ROTEȘTE SINGURĂ

Paul Doherty, cercetător american, a pus rotirea pe seama fenomenului de frecare vibrațională în trepte. El a oferit un exemplu, un blender face ca o cană aflată în apropiere să se deplaseze. Cu toate acestea, de ce s-ar opri statuia din rotire după 190 de grade?

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top