The news is by your side.

Misterul sferelor luminoase din Marfa

0

Luminile din Marfa saumarfa lights” este un fenomen ciudat, care se petrece în micul orășel texan Marfa. Pentru prima dată, fenomenul a fost descoperit de coloniștii spanioli în anul 1750. Bineînțeles că de-a lungul timpului, fenomenul a căpătat diverse explicații care nu au fost suficient de argumentate pentru a face lumină în ceea ce se petrece pe cerul din Marfă.

Luminile sunt similare unor descărcări electrice globulare care apar în anumite momente indefinite și indiferent de condițiile meteorologice. Chiar și atunci când cerul este senin, aceste lumini apar parcă din neant și luminează întreg ținutul. Mingiile luminoase sunt de diferite mărimi, cele mai mari având mărimea unei mingii de baschet și în general apar în grup. De foarte puține ori au fost văzute singure.

Oamenii de știință au căutat explicații cât mai logice pentru fenomenul luminos din Marfă. Un grup de cercetători de la Queensland University, din Australia, a pornit de la premiza că ar fi vorba de nişte bacterii luminiscente, precum cele din Australia de vest, pe care curenţii de aer ascendent le ridică de la sol, cauzând fosforescenta de natură organică. Ei au petrecut 30 de nopţi, în vara anului 2010, studiind acestelumini misterioase”.
Concluziile nu au fost prea convingătoare, cu toate acestea s-a stabili că fenomenul este unul de origine naturală, luminile apar fără nicio logică, se deplasează în orice direcţie indiferent de vânt și luminile nu sunt de provenienţă biologică sau electrică.

Marfa-Lights Misterul sferelor luminoase din Marfa

Echipă americană de cercetători a plecat de la premisa că acest fenomen e similar mirajului. Când mai multe straturi de aer au densităţi şi temperaturi disimilare, coeficientul de refracţie al lumini se modifica sever, permiţândvederea” unor imagini care îşi au originea la sute de km de cel ce le observa. Inversiunea termică a aerului, (aer cald la altitudine şi aer rece la sol) poate cauzatransmisia” unor imagini de faruri de automobile, de la distanţe relativ mari, sau ale unor focuri de câmp, de la păzitorii de vite. Concluzia americanilor: fenomenul nu poate fi încă explicat!

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și