The news is by your side.

Misterul sabiei din San-Galgano

0

De peste opt sute de ani, cei ce vizitează vechea abaţie San-Galgano, aflată nu departe de oraşul italian Siena, privesc cu aceleaşi nemărginita uimire principală atracţie a locului: o spadă cavalerească medievala împlântata adânc, până la mâner, într-o stâncă!

Multă vreme a existat credinţa că această spada nu este decât un fals, menit să atragă turiştii şi pelerinii. Cu toate acestea, analizele metalografice complete făcute în toamna anului 2001 la universitatea oraşului Pavia au arătat că spada datează din secolul al XII-lea!

Ce era aceasta spadă, cum putuse ea să străpungă acum opt sute de ani o stânca? O veche legenda leagă povestea spadei de cavalerul Galgano Guidoti ( 1148- 1181), al cărui castel se afla nu departe de Siena. Nestăpânit din fire, de o deosebită cruzime şi trufie, arogant şi egoist, Galgano era o adevărată pacoste, pricinuind necazuri tuturor oamenilor din partea locului.

Dar, în anul 1180, lui Galgano i s-a întâmplat ceva cu totul neobişnuit: i-a apărut în fata arhanghelul Mihail, care i-a spus ce avea să facă spre a-şi salva sufletul.

Pentru asta Galgano trebuia să-şi lase castelul în schimbul unei peşteri şi să ţină post. Tulburat până în adâncul sufletului, cavalerul a făcut ceea ce i s-a spus. Dar ai lui, nemulţumiţi că el fusese până mai ieri un bărbat în toată puterea cuvântului, ajuns acum ascet, au început să ia zilnic drumul peşterii, încercând în fel şi chip să-l întoarcă la viaţa pe care o trăise până atunci.

Galgano a încălecat pe cal, hotărât să se lase în voia Domnului, iar calul l-a dus în vârful unei culmi abrupte, Monte-Sepi. Deodată, a răsunat o voce care i-a poruncit să se oprească acolo, şi pe acea culme pustie înainte, Galgano a văzut un templu rotund, iar pe treptele lui era Iisus Hristos şi Fecioara Maria, înconjuraţi de apostoli. Galgano a rămas încremenit; între timp viziunea dispăruse. Dar vocea din ceruri a continuat să se facă auzită şi i-a poruncit din nou cavalerului să părăsească desfătările omeneşti şi să devină sihastru. Galgano a spus nestingherit ca asta ar fi fost pentru el la fel de greu pe cât ar fi fost să-şi înfigă spada în stânca aceea. Şi, pentru a-şi dovedi spusele, a lovit cu spada în stânca şi spada a intrat în ea ca în unt. Doar mânerul şi câţiva centimetri de tăiş au mai rămas în afară.

Văzând această minune Galgano a rămas să trăiască în singurătate pe vârful Monte Sepi. A mai trăit doar un an, timp în care a înfăptuit câteva minuni, iar în anul 1185 a fost canonizat. Deasupra mormântului sau de pe vârful Monte Sepi a fost ridicată o abaţie cisterciană, iar deasupra stâncii cu spada s-a ridicat un templu rotund, aidoma celui din viziunea pe care a avut-o San Galgano. Taina spadei lui San Galgano a atras încă de mult atenţia cercetătorilor. Unii istorici descoperă în legenda despre San Galgano paralele cu vestita epopee des-pre regele Arthur considerat întemeietorul Britaniei.

Se ştie că, pentru a-şi dovedi obârşia regească, regele Arthur a trebuit să scoată din stânca spada lui Escalibur. Dar în toată Europa nu exista în realitate decât o spadă în stânca – spada lui San Galgano!
Este de asemenea interesant şi următorul lucru: legendele despre abaţie spun că cel ce va încerca să scoată aceasta spadă din stânca va rămâne fără mâini. În cartea “Taina lui San Galgano”, cercetătorul italian Mario Moiraghi afirma că, într-adevăr, spada lui San Galgano, nu este nimic altceva decât vestita spada a regelui Arthur – Escalibur. Moiraghi este convins că legenda despre regele Arthur îşi are rădăcinile în Italia şi nu în nordul Europei cum se considera până acum.

Rezultatele analizelor au arătat că spada lui San Galgano datează din secolul al XII-lea. Primele mărturii despre Escalibur apar abia cu câteva zeci de ani mai târziu. Cea mai timpurie menţiune a fost găsită în poemul “Percival” al poetului francez Robert de Baron. Potrivit versiunii lui, spada a fost înfipta într-o nicovală care stătea pe vârful unei stânci. Dar legendele despre Regele Arthur şi spada lui au început să cunoască o largă răspândire abia în secolul al XII –lea, când povestea despre spada lui San Galgano era deja cunoscută în întreaga Europă.

Mario Moiraghi remarca faptul că în legendele despre San Galgano exista o serie de coincidenţe vizibile cu legendele despre sir Percival, care a găsit Sfântul Graal.

spada Misterul sabiei din San-Galgano

După părerea lui Moiraghi, acest lucru da de presupus că tocmai viaţa lui San Galgano, cavalerul-sihastru, a inspirat legendele despre regele Arthur, iar Galgano a fost prototipul lui sir Percival. Dar dacă personalitatea regelui Arthur continua să fie legendară, spada lui San Galgano este absolut materială şi, ca acum sute de ani în urmă, poate fi văzută de orice doritor.

Acesta nu trebuie să uite însa ce spun vechile legende ce se întâmpla când cineva încearcă să o scoată din stânca.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și