Take a fresh look at your lifestyle.

Pietrele din Racetrack Playa! Misterul rocilor „plimbărețe”

Rocile din împrejurimile Racetrack Playa, Valea Morţii (situate în California de Est) constituie un fenomen geologic aparte. Acestea se deplasează absolut singure! Ȋn engleză ele mai sunt numite roci navigatoare (sailing stones), roci alunecătoare (sliding rocks) sau roci care se mişcă (moving rocks).

Aceste roci se deplasează la fiecare doi sau trei ani. Urmele lor diferă în  lungime și direcție. Unele roci încep să călătorească în paralel, pentru ca mai apoi unele din ele să meargă mai repede sau chiar să se oprească. Ele se deplasează pe o suprafaţă complet plană şi sunt destul de grele.

Desigur, ipotezele şi cercetările asupra acestor roci nu au întârziat să apară. Cercetătorii doreau să afle răspunsuri la întrebări precum:

De ce şi cum se mişcă aceste roci?


Cum este posibil ca ele să se mişte cu adevărat singure? Au fost mai multe speculaţii, care treceau de la explicaţii de ordin supranatural la explicaţii din cele mai complexe. Ipotezele preferate de geologi spuneau că vânturile puternice erau de vină, atunci când există şi noroi umed. Unele roci au aproximativ greutatea unei fiinţe umane. Geologul George M. Stanley este doar unul din cei care cred că aceste roci ar fi prea grele pentru a putea fi mişcate de vânt.

Cercetători precum el cred că este de fapt vorba despre straturile de gheaţă care se formează în jurul rocilor; acestea ar ajuta la mişcarea rocilor. Nu au lipsit nici experimentele monitorizate:  în 1972, Bob Sharp şi Dwight Carey au supravegheat un asemenea program, cu marcarea rocilor, iar concluzia a fost aceea că dacă gheaţa juca într-adevar un rol în această deplasare a rocilor, atunci porţiunile de gheaţă din jurul rocilor trebuiau sa fie mici.

Ȋn 1995, a urmat o continuare a acestui experiment condus de profesorul John Reid. Echipa formată cu studenţii săi a concluzionat că vântul sau vântul combinat cu flotele de gheaţă ar putea fi motivul mişcări irocilor. Vântul singur sau împreună cu gheaţa devin ipotezele preferate de oamenii de ştiinţă legate de deplasarea acestor roci. Mai apare şi ipoteza existentei unor magneţi în subteran.

Loading...

Nimeni nu le-a văzut în timp ce se deplasează pe suprafaţa plană şi uscată. De obicei ele călătoresc după vreme foarte rece sau după vânt şi ploaie foarte puternice. Cu toate acestea, aceste ipoteze nu sunt întotdeauna confirmate. Se spune despre unele roci că s-ar fi mişcat fără pic de vânt ori ploaie. Ȋnsă nimeni nu le-a văzut vreodată în mişcare!

Se pare că nu animalele sau oamenii deplasează rocile. Ipotezele preferate rămân vântul ori gheaţa. Oamenii de ştiinţă, oricât de răbdători ar fi fost, nu au reuşit să îşi dea seama cu exactitate cum anume se deplasează rocile, deşi ei ar fi căzut de acord cum că vremea mai umedă şi mai rece, de iarnă, ar juca un rol important în deplasarea rocilor.

Racetrack Playa

De asemenea, inclusiv NASA a făcut un studiu asupra rocilor în vara lui 2010. Cu toate acestea, misterul rămâne. Deocamdată nu avem decât speculaţii.

Poate de aceea au apărut inclusiv melodii peaceastă temă. Este vorba de legende contemporane şi de imaginație. Aceste roci, prin misterul lor, au inspirat versuri precum acestea.

loading...

Comentariile sunt închise.