MISTERUL RACHETEI DE LA SIBIU

În primăvara anului 1962, la Sibiu ajunge Doru Dimitrie Todericiu cu scopul de a studia un manuscris care se afla la Arhivele Statului. Era vorba despre notițele lui Konrad Hass.

Manuscrisul era de secole în arhivă și era catalogat drept manuscris care conține probleme de pirotehnie și balistică artilerie. Manuscrisul conține planurile unei rachete care a stat la baza creării rachetei moderne cu trei trepte.

Doru Todericiu a publicat o carte despre acest manuscris, în anul 1969. În anul următor, Todericiu fuge în Franța și cartea sa este retrasă de pe piață și distrusă.

În anul 2002, cartea a fost reeditată în 15 exemplare. Manuscrisul este format din trei părți. Primele 36 de file aparțin unei persoane care se numește Hans, originar din Bavaria, următoarele 70 de file au un autor necunoscut și ultima parte este realizată de Haas.

La pagina 201 sunt prezentate desene ale primei rachete multiple cu trepte de aprindere succesive. Desenele au o importanță excepțională pentru că ele au fost realizate în anul 1529. Enciclopedia Britannica publica în anul 1971, excepționala descoperire realizată de Todericiu la Sibiu.

În anul 1969, Todericiu publică cartea Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu, 1400-1529. Konrad Haas s-a născut în anul 1509, lângă Viena. S-a specializat în studiul armelor de foc. În anul 1551 este trimis la Sibiu pentru a se ocupa de arsenalul orașului.

loading...

Arsenalul Sibiului, localizat în cazarma Kempel din Piața Armelor, clădire care a fost construită sub indicațiile lui Haas, va fi unul dintre cele mai bine dotate și înaintate ca tehnologie.

La Sibiu își va continua studiile legate de tehnologia rachetelor, redactând și manuscrisul la care am făcut referire. Această lucrare este considerată prima documentație și tehnologizare a rachetelor în Europa. Haas este primul care enunță principiile și modalitățile de construcție ale unei rachete.

racheta lui conrad haas - MISTERUL RACHETEI DE LA SIBIU

A refuzat să predea arsenalul lui Zapolya și aliaților săi. Rămâne la Sibiu unde moare în anul 1576.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns