Mistere

Misterul pilonului din Delhi care nu rugineşte niciodată

Unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii este reprezentat de pilonul din fier din Delhi, India. La prima vedere, acest pilon pare ca oricare altul, dar atunci când sunt cunoscute detaliile se transformă într-o enigmă care generează numeroase semne de întrebare cu privire la originea sa.

Pilonul din Delhi are o înălţime de doar 7 metri şi are o greutate de câteva tone. Se află în curta unei moschei şi a atras atenţia specialiştilor pentru că în ciuda vechimii sale pilonul nu a ruginit.

Se estimează că are o vechime de peste 1600 de ani şi în tot acest timp nu şi-a schimbat deloc aspectul. Pe lângă acest aspect impresionant, pilonul are inscripţionate diferite texte pe el. Cel mai vechi, este un text scris în sanscrită şi menţionează că pilonul a fost ridicat în cinstea zeului Visnu, atunci când a păşit pentru prima dată pe Terra.

Nu se poate preciza cu exactitate când s-a petrecut aceste eveniment, dar este cert că misterul pilonului de fier este unul fantastic. De ce? Pentru că în urma cercetărilor de laborator s-a stabilit că fierul folosit pentru construirea monumentului este de o puritate de 99.78%. Acest aspect i-a pus pe gânduri pe oamenii de ştiinţă pentru că nu se poate spune cum oamenii din trecut puteau să obţină o asemenea puritate a fierului.

S-a mai stabilit că procedeul prin care a fost fabricată coloana se numeşte „sudare în forjă” şi presupune sudarea a două bucăţi între ele pentru ca apoi să fie bătute cu ciocanul.

Pilonul din Delhi reprezintă încă o dovadă că oamenii din trecut posedau cunoştinţe impresionante cu privire la extragerea şi modelarea fierului. Puritatea fierului deţinută de coloană se poate obţine în zilele noastre cu ajutorul tehnologiei actuale, dar în trecut nu se ştie cum s-a ajuns la această performanţă. Mai mult de atât, nu se cunoaşte tehnologia folosită pentru ca metalul să nu ruginească.

pilon de fier - Misterul pilonului din Delhi care nu rugineşte niciodată

Probabil că acest monument megalitic ascunde mai multe secrete decât îşi imaginează oamenii de ştiinţă şi doar câteva dintre ele s-au aflat. Nu trebuie să uităm că pilonul a fost binecuvântat de zeul Visna, ceea ce l-a făcut atât de special.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top