Misterul mumiei pitice descoperite în Egipt

Egiptul antic este presărat cu cele mai picante mistere cu privire la istoria omenirii. Aceste mistere nasc în fiecare zeci de întrebări la care nimeni nu poate răspunde cu exactitate.

O nouă descoperire îi pune pe gânduri pe arheologi. O mumie de doar 97 de centimetri a fost găsită într-un mormânt antic de lângă Bahariya Oasis, care se află la circa 300 de kilometri de Cairo. Mormântul datează de acum circa 2000 de ani, moment în care Egiptul se afla sub dominația Imperiului Roman.

Mumia este de-a dreptul fascinantă pentru că este turnată în ghips și este ornată cu elemente romane. Arheologul Mahmoud Afifi, cel care a condus săpăturile, susține că perioada în care femeia misterioasă a trăit este în jurul anului 30 î. Hr. și se întinde până în secolul al șaptelea, atunci când s-a produs invazia arabică.

Identitatea femeii rămâne un mister. Inițial, arheologii au crezut că este vorba despre un copil, dar în urma analizelor de laborator s-a stabilit că este vorba despre o femeie adult. Nu se cunoaște cum a murit, dar pentru că se află într-un mormânt important se presupune că a fost un om de valoare al Egiptului antic.

Înălţimea femeii este o altă latură care ridică numeroase semne de întrebare. Oare la doar 97 de centimetri putea să ocupe un loc chiar atât de important în structurile de conducere sau a fost privită precum o raritate datorită înălțimii sale? La aceste întrebări încă nu se poate răspunde cu exactitate, dar este cert că femeia pitică a fost tratată cu un deosebit respect de cei care au mumificat-o.

Loading...

mumie

De asemenea, inscripțiile, dar și artefactele găsite alături de mumie indică că aceasta se trage dintr-o familie de rang înalt. Se mai cunoaște faptul că în Egiptul antic piticii erau acceptați și erau integrați în societate ca și ceilalți oameni. Singura problemă este că în istorie nu s-a mai auzit de niciun pitic de rang înalt, așa cum este cazul femeii mumificate descoperite.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și