Misterul mortii lui Alexandr Litvinenko nu a fost elucidat nici pana in prezent

În dată de 23 noiembrie 2006, Alexandr Litvinenko, fost ofiţer al Serviciilor Secrete Ruseşti, a murit pe patul unui spital din Londra. Moartea sa a survenit în urma unei intoxicații cu poloniu-210, care a produs radiații severe în organismul său. Moartea fostului ofiţer este învăluită în mister, cauza pentru care mai multe teorii ale conspirației planează asupra decesului său.

Una dintre cele mai vehiculate teorii susține că guvernul rus, în frunte cu președintele în exercițiu Vladimir Putin, s-a aflat în spatele acestei conspirații. Într-o scrisoare redactată pe patul de moarte, Litvinenko susținea că şeful statul rus se făcea responsabil pentru starea sa„, continuând apoi că estenemilos şi barbar” în comportament şi gândire.

Litvinenko se refugiase în Occident pentru a scăpa de teroarea la care fusese supus în Rusia. Aici a scris două cărţi, Blowing up Russia: The Secret Plot of Bringing Back KGB Terror şi Lubyanka Criminal Group, în care acuza guvernul rus de mai multe acte teroriste, inclusiv de atentatele din apartamentele din Moscova, care s-au produs în 1999.

Se presupune că Litvinenko a înghițit doza letală de poloniu-210, după ce i-a fost strecurată în băutură atunci când s-a întâlnit cu doi foști agenți de spionaj ruşi, Andrei Lugovoi şi Dimitri Kovtun, într-un bar din Londra. Logovoi este considerat cel care a pus la cale întreaga operaţiune. Litvinenko a început să se simtă rău chiar din acea zi (1 noiembrie), pentru că peste trei săptămâni să-şi găsească sfârşitul.

În urma anchetei poliţiei britanice s-au descoperit urme de poloniu care făceau legătura cu Lugovoi şi Kovtun. S-a formulat o cerere de extrădare pe numele lui Lugovoi, dar guvernul rus a respins-o. Oare de ce?

Loading...

O altă teorie susţine că asasinarea lui Litvinenko a fost executată de dușmanii săi din FSB, fostul KGB. Aceştia au vrut astfel să-i închidă gură o dată pentru totdeauna pentru că fostul lor coleg divulga tot mai multe informații din interiorul organizației.

Alte surse dezvăluie că guvernul britanic a vrut să se descotorosească de Litvinenko pentru că fusese un spion britanic ajuns la sfârșitul carierei. Instabilitatea să devenise un risc foarte mare pentru a mai fi lăsat în viaţă.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și