Misterul megalitilor de la  Callanish

Misterul megalitilor de la Callanish

Pe colina care domină lacul Roag, situat pe o insulă scoțiană din arhipelagul Outer Hebrides, se ridică unele dintre cele mai stranii coloane de piatră. Ele au fost supranumite coloanele din Callanish sau megaliții din Callanish. Arheologii sunt de părere că acest cerc megalitic a fost construit acum circa 5000 de ani și este mărturia vie că anticii erau experți atunci când venea vorba despre astronomie.

Acest sit a fost construit de locuitorii insulei Lewis și prezintă o configurație uimitoare, megaliții formând o cruce celtică, înconjurată de un cerc, orientat spre sud. În centru se ridică un bloc imens de gnais de circa cinci tone și înalt de cinci metri. Ceilalți megaliți sunt de dimensiuni mult mai mici, o alee de 76 metri se întinde spre nord, în timp ce spre sud megaliții par să fi fost așezați la întâmplare.

megalitii de la  Callanish

Majoritatea cercetătorilor consideră că megaliții de la Callanish prezintă diverse puncte ale răsăritului. La fiecare 18,61 ani, în perioada solstițiului, Luna plină răsare și apare în fața construcției de la Callanish. La fel cum Soarele parcurge în fiecare an o anumită traiectorie, la fel și Luna străbate anumite puncte de la nord la sud pe care le atinge fix la un interval de 18,61 ani. Luna nu depășește niciodată punctele respective, dând impresia că este imobilă, deși în realitate continuă să străbată rapid cerul dintr-o parte în alta.

megalitii de la  Callanish2

Această construcţie este de-a dreptul impresionantă și oamenii de știință au ajuns la concluzia că a aparținut unei civilizații antice avansate tehnologic. Este incredibil cum acei oameni, cu 5000 de ani în urmă, cunoșteau atât de bine tranzitul planetelor și au construit un asemenea sit pentru urmărirea celor mai importante evenimente care se petreceau în spațiu. Nu se poate preciza cărei civilizații aparţine opera de artă de la Callanish și nici scopul precis al acestei construcții, dar se presupune că acei oameni purtau frica zeilor, fapt pentru care au fost nevoiți să observe ciclicitatea evenimentelor pentru a putea prezice viitorul.

Loading...
loading...

Related posts