Mistere

Misterul lui ZAMOLXIS

După trei ani de absență, geții au crezut că Zamolxis a murit și a plecat într-o altă lume. El reapare miraculos. Se retrăsese în grota sa, unde a trăit izolat, ducea o viață de ascet.

Doctrina lui Zamolxis a existat. În acest sens stau mărturiile lui Socrate care spune că a cunoscut pe un anume Thrace, un medic, discipol al lui Zamolxis, care dădea veșnicia semenilor săi. Zamolxis a coborât în infern, pentru trei ani, după care a revenit. Același lucru s-a întâmplat și cu Pitagora, Dionysos, Mithra.

Zamolxis îi îndemâna pe geți să renunțe la carne și la vin. Era vegetarian. Herodot descrie ritualul închinat lui Zamolxis. O dată la patru ani, avea loc un ritual sângeros. Unul dintre geți era sacrificat. Getul era ales prin tragere la sorți. El era aruncat în gol. În cazul în care nu murea, era considerat un om rău și ritualul se continua cu o nouă tragere la sorți.

Getul sacrificat trebuia să-l informeze pe Zamolxis despre nevoile și dorințele geților. Cultul lui Zamolxis a mai fost întâlnit în Spania și Danemarca. Referitor la Zamolxis nu există surse arheologice. Singurele mărturii sunt scrierile lui Socrate, Strabon și Herodot.

Mircea Eliade considera că dacii au avut o cultură spirituală superioară altor popor, care a prefigurat apariția monoteismului și a creștinismului. Religia lui Zamolxis era centrată pe inițiere și mister. Zamolxis a fost, înainte de toate, un reformator religios, care a introdus o spiritualitate superioară, un cult aristocratic.

Geții se credeau veșnici, iar cel care murea ajungea la zeul lor suprem, Zamolxis. La început, Zamolxis a fost preot, mai târziu a primit rangul de zeu. El trăia în grota sa, în care nu avea acces nimeni. Regele îl consulta pe Zamolxis în toate probleme majore. Este celebră cutuma prin care zeul conducea prin intermediul regelui.

loading...

Muntele unde se afla grota lui Zamolxis se nume Kogainon.

Strabon povestește în una din scrierile sale despre un doctor get, numit Thrace, discipol al lui Zamolxis. Thrace îi învăța pe greci secretele medicinii. Ochii nu pot fi vindecați independent față de cap, capul de corp, iar corpul față de suflet. Un circuit care este valabil și astăzi în medicină.

Sufletul era considerat sursa de unde vin binele și răul, la fel cum capul este sursa răului sau a binelui pentru ochi. Zamolxis a fost om, profet, preot al lui Dumnezeu, filosof, medic. A fost un zeu care mergea printre oameni.

zalmoxis - Misterul lui ZAMOLXIS

Zamolxis se retrăgea în grota sa, pentru meditație și contactul cu supranaturalul. Grota este locul de cult cel mai vechi din istoria omenirii. Platon scria despre un cult al grotelor. Este locul unde se producea simbioza dintre om și natură.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top