Take a fresh look at your lifestyle.

Misterul enciclopediei sfintilor ciudati

Există în religia creştină o pleiadă întreagă de sfinţi. Îi ştim pe cei mai importanţi, dar enciclopedia sfinţilor numără mii de pământeni sanctificaţi pentru credinţa şi faptele lor deosebite. Canoanele bisericeşti au repartizat câte un sfânt pentru fiecare necaz în parte. Credincioşii trebuie să i se roage unui mijlocitor anume atunci când sunt în situaţia de care acesta este răspunzător. Deşi o să vă vină greu să credeţi, în panteonul creştin sunt incluşi şi patroni spirituali mai ciudaţi. Iată câţiva dintre ei.

Îi ocroteşte pe matematicieni şi alungă turbarea

Sfântul Hubertus a trăit în secolul VII, în Belgia. S-a născut într-o familie nobilă şi era pasionat de vânătoare. În Vinerea Mare, ţintind cu arcul un cerb, a avut o viziune. El a văzut între coarnele animalului o cruce mare de lumină. Hubert a lăsat cerbul în viaţă. Întorcându-se la castel, a aflat că soţia sa murise. Îndurerat, a vândut tot şi a împărţit banii săracilor. Şi-a petrecut restul vieţii în rugăciune. A fost sanctificat, iar în Evul Mediu, a fost unul dintre cei mai celebraţi sfinţi ai Bisericii Catolice, existând câteva ordine militare care-i purtau numele. Sfântul Hubert este patronul vânătorilor, al blănarilor, cojocarilor, crescătorilor de câini, matematicienilor, opticienilor şi lucrătorilor în metal. De asemenea, este considerat sfântul protector al turbării şi trebuie invocat împotriva câinilor turbaţi.

Vindecă teama de şoareci şi convulsiile

Sfânta Scholastica a trăit în secolul V în Italia. Era sora geamănă a Sfântului Benedict de Nursia, fondatorul Ordinului Benedictin. Ea şi-a dedicat viaţa credinţei încă de la vârstă fragedă. Mai târziu, a condus o mănăstire de maici. După moarte, Biserica Catolică a trecut-o în rândul sfinţilor, ca protectoare a copiilor care suferă de convulsii, patroană a furtunilor şi a ploii, dar şi a călugăriţelor. Sfânta Gertrude de Nivelles a fost de mică o persoană religioasă. A refuzat să se mărite cu un nobil bogat, ca să se poată călugări. A construit două mănăstiri la Nivelles (Belgia). La 20 de ani, a devenit stareţă, fiind renumită în secolul VI pentru ospitalitatea cu care îi trata pe drumeţi. În credinţa catolică se spune că Sfânta Gertrude are puterea de a goni şoarecii şi şobolanii de câmp, iar pomenirea sa în rugăciuni ajută la alungarea fricii de şoareci (surifobie). De asemenea, e patroana călătorilor şi e invocată contra febrei.

Patronii alcoolicilor şi ai condamnaţilor la moarte

Loading...

Sfântul Dismas a fost unul dintre tâlharii crucificaţi alături de Iisus şi care s-a pocăit, primind binecuvântarea Mântuitorului. Este considerat sfântul condamnaţilor la moarte, al prizonierilor şi al hoţilor care se cuminţesc. Sfânta Monica s-a născut în nordul Africii în secolul XVI. S-a căsătorit cu un păgân de prin părţile Algeriei de azi, pe nume Patricius. Acesta era un om violent şi o înşela. Monica s-a rugat toată viaţa pentru îndreptarea şi convertirea soţului său, care pe patul de moarte a acceptat să devină creştin. La fel s-a întâmplat şi cu fiul său, Augustin, care în urma rugăciunilor mamei sale a renunţat la orgii şi beţii, sfârşind prin a avea o viaţă exemplară şi a fi sanctificat. În tinereţe, Sfânta Monica a fost ucenica Sfântului Ambrosie din Milano, el însuşi un fost alcoolic. Fiindcă toată viaţa s-a luptat să aducă alcolicii pe drumul cel bun, ea a fost numită patroană a celor căzuţi în patima beţiei, a celor cu probleme în căsnicie, a copiilor dezamăgiţi, a victimelor adulterului şi a abuzurilor verbale.

Sfinţii găştilor de cartier şi ai moliilor

Sfântul Dominic Savio s-a născut în Italia, în secolul XIX. Tatăl său era fierar, dar el s-a apropiat de biserică încă de la cinci ani, când a intrat în corul copiilor de altar. În scurta sa viaţă, de numai 15 ani, a fost un discipol conştiincios al Sfântului Giovanni Bosco. Din nefericire, suferea de pleurezie şi a murit prea devreme. Ultimele sale cuvinte au fost: „Nu vă întristaţi, nu aveţi de ce, văd în aceste momente nişte lucruri atît de frumoase încât nu am cuvinte să le descriu“. După moartea sa, cine se ruga tânărului pios, avea parte de minuni. În 1950, a fost sanctificat de către Biserica Catolică, fiind considerat sfântul protector al băieţilor din corul bisericesc, a oamenilor acuzaţi pe nedrept, a delincvenţilor juvenili. Sfântul Ulric a fost primul episcop canonizat de papă. El a trăit în secolul X în Elveţia şi Germania şi a considerat că, la preoţi, celibatul este o povară inutilă. A fost canonizat drept patron al complicaţiilor la naştere, al ameţelilor, fiind invocat împotriva moliilor şi protector al ţesătorilor.

Ocrotesc balenele şi anesteziştii

Sfântul Brendan Navigatorul este considerat unul din cei 12 apostoli ai Irlandei, fiind celebrat în Bisericile Romano-Catolică, Anglicană şi Ortodoxă. A trăit în secolul VI, fiind mereu în preajma unor sfinţi locali care i-au îndrumat paşii spre credinţă. A construit chilii în mai multe localităţi. Pe când străbătea Oceanul Atlantic, în misiunea sa de creştinare a tuturor seminţiilor întâlnite în drum, a ajuns şi în Canada. A ancorat şi a ţinut o slujbă pascală. Mai târziu şi-a dat seama că mica lui corabie ancorase pe spinarea unei balene. De aceea, după ce a fost trecut în rândul sfinţilor, a fost făcut patronul balenelor şi al marinarilor. Sfântul Rene Goupil a studiat medicina, iar în anul 1639 s-a oferit medic voluntar în America, printre amerindienii Huron. Peste un an, a ajuns într-un spital din Quebec. Aici a fost prins şi torturat de către amerindienii Iroquezi, duşmanii celor Huron. El este considerat din 1925 patronul spiritual al pacienţilor care urmează să fie anesteziaţi, precum şi al medicilor care administrează anestezia.

st-brendan-island-whale

Părinţii spirituali ai internauţilor şi taximetriştilor

Sfântul Isidor de Sevilla s-a născut în anul 560 în Cartagena. În anul 601, a fost sfinţit Arhiepiscop de Sevilla. A scris multe cărţi, inclusiv o istorie a lumii, era un mare învăţat, a condus multe concilii la care a luat hotărâri înţelepte. Sfântul Isidor era împotriva convertirii la creştinism cu violenţă. În anul 1722, Papa Benedict al XIV-lea l-a proclamat Doctor al Bisericii Romano-Catolice, iar în anul 2001, Sfântul Isidor a fost declarat de către credincioşii catolici drept patron al Internetului şi protector al internauţilor. El este sărbătorit pe 4 aprilie. Sfântul Fiacre, născut în Irlanda în secolul VII, a crescut la mănăstire. Aici a învăţat să folosească ierburile de leac. Fiindcă le cunoştea atât de bine, plantele au început să crească numai în faţa chiliei lui. Spre sfârşitul vieţii, călugărul s-a stabilit în Franţa şi şi-a construit o colibă unde acorda îngrijiri medicale gratuite. Sfântul Fiace îi ocroteşte pe bolnavii de boli cu transmitere sexuală, pe cei sterili, pe cei cu hemoroizi, pe grădinari, negustori de lenjerie de damă, meşteri de ţigle, turnători în cositor, plugari şi taximetrişti.

  • Icoane cu politicieni

În biserica din Petreşti, judeţul Alba, icoanele au fost înlocuite cu portretele a trei mari personalităţi: George Bush senior, Papa Ioan Paul al II-lea şi Mihail Gorbaciov. Preotul paroh Alexandru Coman a comandat picturile fiindcă îi consideră pe cei trei cei mai importanţi oameni care au contribuit la căderea comunismului şi ar trebui canonizaţi. Prin satele româneşti au apărut şi picturi cu lideri politici locali care tronează pe pereţii bisericilor.

monitorulexpres

loading...

Comentariile sunt închise.