Mistere

Misterul elucidat al oamenilor albaștri din Kentucky

O familie parcă desprinsă din poveștile cu extratereștrii: este primul caz din lume de oameni cu ”sânge albastru”. Deși pare să fie o farsă, această fotografie este reală, nu a suferit nici un proces de prelucrare.

În această imagine ciudată este vorba despre o familie americană care locuia în Kentucky, în Munții Apalași, fiind destul de izolată de alte comunități. Povestea începe în anii 1800, atunci când un orfan francez, Martin Fugate, s-a căsătorit cu o americancă pe nume Elizabeth Smith.

O femeie cu păr roșu și ten pal care, pe fondul unor mutații genetice apărute din cauza încrucișărilor repetate între membri aceleași familii, a dat naștere la patru copii cu pielea albastră. Fiind vorba despre membrii a doar două familii care s-au căsătorit generații de-a rândul numai între ei, e lesne de înțeles că în asemenea situații apar și monștri.

Aceste relații au dus la apariția unei boli numită ”methemoglobinemie”. În fapt, o genă recesivă care a afectat globulele și care constă în faptul că sângele are o culoare mult mai închisă decât culoarea normală.

Probabil de aici a izvorât inspirația regizorului James Cameron pentru filmul Avatar? Tragem concluzii! În orice caz, putem spune că acestor copii le-a curs sânge albastru prin corp. Ciudata familie a fost descoperită în 1958 când Luca Combs, unul dintre membrii clanului Fugate, și-a dus soția la spital. Femeia nu suferea de ”sânge albastru”.

Și aici surpriză: medicii au fost șocați de individul albastru, uitând de femeie, fiind absorbiți complet de aspectul ciudat al pielii bărbatului. Conform specialiștilor, mutația apare foarte rar, numai atunci când se combină două gene recesive care au informația „greșită”. Prin urmare, ambii părinți trebuie sa fie purtători. Din poza se observă însă că numai în cazul bărbatului s-a manifestat mutația, gena fiind recesivă în cazul femeii. Pentru multă vreme, familia Fugate a fost un mister pe care abia acum experții au reușit să îl rezolve.

loading...

După mai multe consultații efectuate în 1974, s-a ajuns la concluzia că în afară de culoarea albastră a pielii, colorații nu mai aveau nicio afecțiune. A rămas celebră o declarație a doctorului Charles H. Behlen care, după ce l-a analizat pe Luca Combs a exclamat: “Este la fel de albastru ca lacul Louise, sau ca o zi caldă de vară”.

Blue People copii albastri autopunct cardinal - Misterul elucidat al oamenilor albaștri din Kentucky

Începând cu ani ‘80, problema coloraților s-a rezolvat, descoperindu-se că dacă familia consumă un amestec de câteva substanțe preparate de medici, se revine la o culoare normală. Asta pentru că sângele căpătă culoarea normală. Condiția era ca substanța “miraculoasă” să fie consumată zilnic. În urma unor investigații medicale, doctorii americani au publicat în 1982 un material în revista ”Science”, în care puneau tenta albăstruie a sângelui pe seama unei boli ereditare rare, ”methemoglobinemia”, (cunoscută sub numele de MET-H) care constă în slaba oxigenare a celulelor.

 Membrii familiei Fugate, care se nășteau albaștri, începeau să prindă o culoare normală odată cu înaintarea în vârstă. Numai în cazuri de stres sau boală mai deveneau vineții, iar buzele și unghiile prindeau o tentă de albastru închis. În timp, zona unde locuia familia Fugate s-a extins, și căsătoriile s-au înmulțit. Acum gena este probabil recesivă, șansele ca alți “copii albaștri” să se nască fiind foarte reduse. În afară de culoarea ciudată a pielii, persoanele care au aceasta mutație nu au probleme de sănătate. 

Unul dintre urmașii cu piele albastră, ai familiei din Kentucky, care trăieşte în zilele noastre, este Ben Stacy, în vârstă de 37 de ani. Deşi mutaţia şi-a pierdut din intensitate de-a lungul generaţiilor, pentru că nu au mai existat cazuri de intersectare a genelor recesive la urmaşi, Ben Stacy, stră-stră-stră-strănepotul omului cu faţa albastră încă mai păstrează din simptomele acestei boli.

Atunci când este frig sau când este nervos lui Ben i se albăstresc buzele, pielea din jurul ochilor şi degetele. Dar primii pe care i-a șocat au fost doctorii, în 1975, atunci când a venit pe lume, prin pigmentul albăstrui al tenului său. Medicii au vrut să-i facă o transfuzie de sânge, însă bunica lui s-a opus. Batrana le-a explicat medicilor ca nepotul ei este un descendent al clanului Fugate, o ciudată familie din anii 1800 care locuia în Kentucky, Muntii Apalași și care avea pielea albastră. 

Totuşi, dacă Ben ar avea cu copii cu o femeie care să fie purtătoare a acestei gene, cu siguranţă ei ar manifesta boala, explică specialiştii. Şi străbunica lui Ben avea pielea albastră, însă părinţii şi bunicii lui nu. Asta deoarece boala nu se manifestă la reprezentanţii fiecărei generaţii în parte. Arborele genealogic al familiei arată că Martin şi Elizabeth au avut un băiat cu pielea albastră numit Zachariah, care s-a căsătorit cu sora mamei lui.

Fiul acestora, pe nume Levy s-a căsătorit cu o femeie dintr-o familie din zonă, cu care a avut opt copii. Ben şi soţia sa (stânga) şi părinţii acestuia (dreapta) Unul dintre aceşti copii a fost Luna, cea care s-a căsătorit cu John Stacy, aducând pe lume 13 copii. Mama lui Ben, Hilda Stacy, este unul dintre aceşti 13 copii. Mai există şi alte persoane din familia Stacy, răspândite în Virginia şi Arkansas. 

Ben Stacy este la rândul său căsătorit cu Katherine, cu care are patru copii. În prezent regiunea Kentucky nu mai este atât de slab populată cum era la începutul secolului al XIX-lea. Astfel, de-a lungul timpului descendenţii lui Fugate s-au încrucişat cu putători ai unor gene diferite de cele ale propriei familii şi s-au născut din ce în ce mai puţini copii bolnavi. „Feţele albastre din Kentucky” au început să dispară în secolul XX, când familiile s-au mutat în alte regiuni, iar boala a devenit din ce în ce mai puţin frecventă.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top