Misterul deja vu-ului elucidat. Iată ce se petrece în creierul nostru

Cercetatorii au o noua explicatie pentru fenomenul de deja vu. Akira O’Conner, de Universitatea din St. Andrew, a explicat cum fenomenul de „deja vu” este doar o metoda prin care creierul uman isi verifica sistemul de memorie.

O’Conner si colegii sai au dezvoltat o tehnica de declansare artificiala a fenomenului de deja vu. Pentru a obtine acest lucru, echipa le-a prezentat participantilor la un studiu o serie de cuvinte inrudite, fara a dezvalui cuvantul care le leaga intre ele.

De exemplu, in cadrul unui test, echipa a oferit cuvintele ‘pat’, ‘perna’, ‘vis’ si ‘noapte’ fara a oferi si termenul ‘somn’.

Pentru a fi siguri ca participantii nu au auzit si cuvantul ‘somn’, cercetatorii i-au intrebat pe participanti daca au auzit un cuvant care incepe cu litera „s”, acestia negand afirmatia.

Mai tarziu, cand au fost intrebati ce cuvinte le-au fost prezentate, majoritatea au avut tendinta sa spuna ca au auzit si cuvantul somn.

Utilizand rezonanta magnetica functionala, echipa a observat ca atunci cand fenomenul de deja vu apare, cea mai activa parte din creier nu este cea legata de memorie, cum ar fi hipocampusul, ci zona frontala care este implicata in luarea deciziilor.

deja vu - Misterul deja vu-ului elucidat. Iată ce se petrece în creierul nostru

Dupa cum crede si O’Conner, aceasta regiune frontala monitorizeaza modul in care amintirile noastre sunt reluate.

Sursa: RADOR

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns