Mistere

Misterul continuă: Oamenii de știință ruși resping mitul „meteoritului Tunguska”

Misterul Tunguska, din Siberia, s-a născut în urma unui fenomen necunoscut produs la ora 7:17 pe 30 iunie 1908. Atunci, o explozie incredibilă a avut loc în zona respectivă și mii de copaci au fost spulberați. Inițial, s-a crezut că a fost vorba despre un asteroid, care a provocat explozia, dar conform noilor studii, specialiștii ruși exclud această ipoteză.

Supraviețuitorii zonei afectate din Tunguska, Siberia, susțineau că în ziua fenomenului misterios, s-a putut vedea pe cer o ciupercă uriașă. Întreaga pădure a fost spulberată, animalele au fugit în toate părțile, iar corturile oamenilor, aflate la circa 50 de kilometri de zona de impact au fost pur și simplu topite.

Ce s-a întâmplat în ziua de 39 iunie 1908, la ora 7:17 în Tunguska?

Din lipsa unei teorii clare, oamenii de știință au născocit o explicație plauzibilă pentru toată lumea. Explozia din Tunguska a fost pusă pe seama unei comete sau a unui asteroid. În acest fel, nu doar comunitatea științifică, dar și opinia publică au fost mulțumite cu explicația superficială și fenomenul a fost dat uitării. S-a mai spus că explozia termonuclară s-a produs în aer și din acest motiv nu există niciun crater în zonă.

Explozia Tunguska a devastat o suprafață de 2150 de kilometri pătrați de pădure, a spart ferestrele și a bătut oameni care se aflau la o rază de 400 de kilometri distanță de zona de impact.

În zilele imediat următoare exploziei, presa din Europa a raportat numeroase fenomene stranii, precum: nori luminoși, apusuri de Soare extrem de colorate și lumini neobișnuite pe timp de noapte. Oare toate aceste fenomene pot fi atribuite unui asteroid?

Elucidarea misterului? 

19 ani mai târziu, s-a realizat prima expediție în Tunguska pentru a se încerca elucidarea misterului. Echipa de specialiști a fost condusă de omul de știință rus Leonid Kulik. În urma explorării zonei, nu s-au găsit urme de meteorit. Concluzia a fost una simplă și la îndemâna oricui, pentru că explozia a fost scoasă din sfera evenimentelor naturale.

loading...

Kulik a fost primul om de știință care a avut curajul, ca în 1927, să vorbească despre materie extraterestră și să creeze o legătură înteresantă între civilizațiile de pe alte planete și explozia Tunguska.

Anii au trecut și în 2007, o echipă de specialiști de la Universitatea din Bologna (Italia), condusă de Luca Gasperini, a desființat teoria lui Kulik și a susținut că Lacul Cheko era de fapt craterul pe care l-a provocat presupusul meteorit. Aceasta ipoteză a fost lansată datorită formei ciudate și adâncimii neobișnuite a lacului.

Tung - Misterul continuă: Oamenii de știință ruși resping mitul "meteoritului Tunguska"

Cu toate acestea, în iulie 2016, oamenii de știință ruși au descoperit că Lacul Cheko are o vârstă de cel puțin 280 de ani. Acest fapt exclude încă o dată ideea exploziei provocată de un meteorit. A fost nevoie de aproximativ 100 de ani să se ajungă la concluzia pe care Kulik o avusese în 1927. Oare de ce?

Pornind de la aceste aspecte, explozia de la Tunguska continuă să rămână un mister. Oamenii de știință continuă că caute dovezi că explozia termonucleară s-a produs în urma unui fenomen natural și nu vor să accepte în niciun fel idee implicării unui OZN, așa cum s-a spus în urmă cu aproape 100 de ani.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top