The news is by your side.

Misterul Cetății Histria

0

Cei care ajung să vadă ruinele Histriei rămân uimiţi înaintea construcţiei în sine. Pentru că, încă de la intrare, ochiul specialistului depistează o “anomalie” a tehnicii vechi. Este vorba despre un sistem de coloane orizontale peste care a fost construit zidul propriu zis. Pentru cei care nu sunt specialişti le spunem doar că astfel de construcţii folosesc, la ora actuală, arhitecţii japonezi pentru a atenua şocul cutremurelor.

Este celebrul sistem de “clădiri pe role” care asigură siguranţa înaintea cutremurelor de orice fel. De unde cunoşteau grecii veniţi aici, pe ţărmul Mării Negre, această tehnică? Şi dacă o cunoşteau, de ce cetăţile din patria lor şi din alte zone colonizate, nu au fost construite în acelaşi mod?

Dar asta nu e tot. Printre o serie de descoperiri bizare se numără şi izvoarele cu apă termală din mlaştina Mangaliei. Nu pentru că izvoarele ar fi fierbinte, ci pentru că nimeni nu a reuşit să dea un răspuns exact asupra originii lor. Iniţial geologii au zâmbit şi au spus că izvoarele fierbinţi nu sunt unice în lume şi că se formează simplu, prin parcurgerea unui platou calcaros, trecând prin nişte concreţiuni carbonice mai ciudate.

Mai exact, izvoarele existau sub vechea Mare Sarmatică, cea care acoperea în urmă cu milioane de ani teritoriul României. Depunerile sedimentare le-au acoperit şi le-au conservat pentru mai târziu, iar schimbarea reliefului marin într-unul de câmpie, ar fi adus la suprafaţă şi vechiul fund al mării şi o dată cu el izvoarele termale.

Că fierbinţeala este dată de depunerile în adâncime ale carbonatului de calciu. “Numai că explicaţia asta nu ţine”, afirma domnul Marius Toader, profesor de geografie şi pasionat geolog. “Pentru că în nici un alt loc identic, nu există ape termale”, spune domnul Toader. Şi atunci, cum au apărut izvoarele din mlaştina Mangaliei?

Cetatea-Histria Misterul Cetății Histria

Toate cele 20 – 30 de izvoare, curg prin nişte concreţiuni sub formă de trunchi de con care prezintă un orificiu central. Iar trunchiul de con este realizat artificial, ceea ce înseamnă că avem de-a face cu un sistem de încălzire centrală vechi de mii de ani.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și