Misterul centrelor de detentie secrete ale CIA de pe teritoriul Romaniei

În 1 decembrie 2014, ziarul francez La Liberation a publicat un articol intitulat România, Lituania și Polonia, complice ale supliciului. Ministrul afacerilor externe polonez a declarat că uneori trebuie să spui nu și celui mai bun prieten. Cele trei țări sunt acuzate de Comunitatea Europeană că au centre de detenție secrete, pe teritoriul lor, ale CIA.

Congresul american a realizat un raport, cu privire la aceste centre de detenție, în care se spune că au fost încălcate drepturile omului și că atrocitățile care se produc în aceste locații, sunt ca duritate și gravitate, asemănătoare cu cele practicate de naziști, în al doilea Război Mondial.

În februarie 2007, un parlamentar italian, european a realizat un raport, cu privire la această situație, în care se spune că în perioada 2001-2005, CIA a efectuat 1254 de zboruri în Europa, făcând escale în cele trei țări, transportând spioni sau prizonieri, în mod ilegal.  Polonia și Lituania au făcut anchete în acest sens, care, susțin autoritățile, nu au confirmat ceea ce congresul american a susținut, iar România a tăcut.

Presiunile care s-au făcut asupra României, l-au obligat pe consilierul lui Ion Iliescu, Ioan Talpeș, să recunoască faptul că există un astfel de centru de detenție pe teritoriul României, dar autoritățile române nu s-au implicat, pentru că aceasta era problema CIA. Articolul continuă cu explicația existenței acestor centre în cele trei țări.
Motivele pentru care aceste țări au acceptat aceste centre de detenție sunt legate de faptul că ele au un vecin periculos, Rusia și erau în plin proces pentru a fi acceptate în NATO și nu era posibil să refuze Washingtonului așa ceva.

În perioada 2001-2009, au fost capturați și interogați de CIA, în afara cadrului legal,119 persoane, considerate ca făcând parte din Al Qaida, în locații numite negre, din Europa de Est. Fiecare țară a primit milioane de $ pentru locațiile pe care le-au pus la dispoziție americanilor.

Ziariștii francezi spun că una dintre locațiile unde sunt închiși teroriștii se află în București, în subsolul unei instituții, care se numește Oficiul Registrului Național de Informații Secrete de Stat, care se află undeva lângă Gara de Nord. Numele de cod al acestei locații este Bright Light. Instituția eliberează certificate Orniss, cu ajutorul cărora poți avea acces la informații clasificate și confidențiale.

Loading...

Reprezentanţi ai media germane și americane, au putut vizita acest loc. Este vorba despre șase celule, în fiecare se găsește câte un ceas și o săgeată îndreptată spre Mecca. Una dintre metodele folosite de CIA, în prima lună de prizonierat, este înfometarea prizonierilor și lipsa de somn. După o asemenea experiență, deținuții cooperează mai ușor. În anul 2006, președintele George Bush a recunoscut faptul că CIA a avut astfel de locații în Europa de Est.
Acum câteva zile, Reuters a dat publicității știrea prin care Polonia a fost condamnată de CEDO, să plătească 230000 de euro, ca și compensaţie, unui saudit și unui palestinian, care au fost închiși într-o astfel de închisoare, în Polonia.
Aceștia au dat în judecată statul polonez pentru că au permis celor de la CIA să tortureze persoane, pe teritoriul polonez.

cia

Dovadă mai bună decât acest proces, că CIA a făcut tortură în Europa de Est, nu există! Ca și Polonia, și România a negat existența acestor centre de detenție pe teritoriul său. Vom vedea cine urmează la CEDO!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și