Misterul ascuns din Peștera Urșilor din Munții Apuseni

Peștera Urșilor din Munții Apuseni are o legendă aparte. Se spune că peste intrarea din peșteră a căzut o stâncă și peste 140 de urși înfometați au rămas înăuntru.

Peștera are o lungime de peste 1500 de metri și este compusă din galerii așezate pe două niveluri. Zona interioară cu o lungime de peste 500 de metri este destinată cercetătorilor.

Peștera Urșilor a fost descoperită în anul 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Interiorul se distinge prin diversitatea de stalagmite și stalactite existente, ca și prin cantitatea impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă, care a dispărut acum 15000 de ani.

Ursul de peșteră a fost cel mai apropiat animal față de oamenii cavernelor. Strămoșii noștri și urșii cavernelor au coabitat timp de mii de ani, înfruntând vitregiile glaciațiunilor și lipsa hranei.

În timpul perioadei Pleistocene, ursul de peșteră a dominat pădurile și munții din Carpați. Ursul de peșteră a intrat în atenția oamenilor de știință în anul 1774, de către Johann Frederich Esper.

În Evul Mediu, oamenii au crezut că au descoperit oase de dragoni, unicorni, diavoli, sau oasele lui Cerber, câinele care păzea infernul. Cantitatea de fosile de urși de peșteră a fost atât de mare încât chiar și savanții evitau studierea acestora.

Dezastrul a venit în timpul Primului Război Mondial, atunci când oasele au fost măcinate și tratate chimic pentru a fi transformate în fosfați și folosite în agricultură. În prezent, acestea au un preț astronomic.

loading...

Teritoriul stăpânit de urșii de peșteră se întindea din Spania până în Rusia. Cele mai multe exemplare au trăit în Alpi și în Carpați.
Carpații erau populați de adevărate turme de urși. Ursul de peșteră avea o greutate de peste 400 de kilograme. Talia lor a fost modificată de fenomenul de glaciațiune.

Spre deosebire de urșii din vestul Europei, urșii din Carpați erau carnivori. Urșii erau și canibali. Își devorau puii sau consumau exemplarele ucise în luptă.

pestera ursilor - Misterul ascuns din Peștera Urșilor din Munții Apuseni

Oamenii preistorici aveau un cult al urșilor de peșteră. S-a emis ipoteza că acesta a fost primul cult al omenirii.
În anul 2005, specialiști americani au venit în România pentru a preleva probe de ADN, în ideea că vor reuși o clonare în viitorul apropiat.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns