Roberto Calvi era un om de afaceri italian, născut la Milano la 13 aprilie 1920 (a murit la Londra la 18 iunie 1982). Mai întâi un simplu funcţionar la Banco Ambrosiano în 1960, el a reuşit să depăşească toate eşaloanele până ce a ajuns preşedintele grupului, cu ajutorul Monseinorului Paul Marcinkus, un prelat american care se afla în fruntea IOR (Institutul pentru Opere de Religie), banca Vaticanului care va deveni rapid acţionar majoritar la Banco Ambrosiano. Roberto Calvi era membru al lojei P2, condusă de Licio Gelli.

Gestiunea lui Calvi a lăsat un deficit de 1,4 miliarde de dolari în casieriile de la Banco Ambrosiano. Destinaţia sumelor dispărute, din care o parte aparţinea Mafiei, nu a fost niciodată elucidată. Au fost citate mai multe piste în dosar (loja pseudo – masonică italiană zisă „loja P2”, conturi private, o susţinere a sindicatului polonez Solidaritatea sau a Contras nicaraguane), fără să fi fost făcută lumină în acest caz. La 18 iunie 1982, Roberto Calvi a fost găsit spânzurat pe un pod din Londra (Blackpriars Bridge).

Justiţia britanică a concluzionat că el s-a sinucis, o teză care a fost însă respinsă de familia lui Calvi.

În 1992, în Italia s-a deschis o nouă anchetă, conducând, în 2003, la inculparea naşului mafiot Pippo Calo, a antreprenorilor Ernesto Diotallevi şi Flavio Comboni cât şi a prietenei sale Manuela Kleinszig pentru ucidere cu premeditare.

Monseignorul Marcinkus, care a fost de asemenea inculpat de justiţie în cadrul acestei afaceri a primit protecţia papei Ioan-Paul al II-lea şi a părăsit Biserica în 1990.

Loading...

Licio Gelli, Mare Maestru al lojei P2, a fost şi el interogat precum şi Ernest Backes, ca martor. Conform acestuia din urmă, vechiul număr trei al Clearstream, Roberto Calvi a fost implicat după cunoştinţa sa în activităţi financiare la Banco Ambrosiano, care deţinea conturi nepublicate la camera de clearing luxemburgheză, în special privind filialele din Peru şi din America latină. Clearstream a transferat fonduri pentru beneficiul băncii Ambrosiano.

Conform magistraţilor romani, Roberto Calvi a fost eliminat pentru trei motive:

  1.  pedepsirea să pentru proastă gestiune a imenselor sume de bani încredinţate de organizaţia criminală a Mafiei.
  2. să-l facă să tacă, deoarece cunoştea toate formele de reciclare a banilor mafioţilor de la Banco Ambrosiano şi IOR (Institutul pentru opere de religie).
  3. ca să servească drept exemplu tuturor colaboratorilor externi ai Mafiei, politicienilor, oamenilor de afaceri etc.

Afacerea lojei P2 în Italia (1980)

La 5 octombrie 1980, Îl Corriere della Sera a publicat un interviu în care Gelli şi-a expus ideile şi încercând de a le prezenta ca un proiect al francmasoneriei. Prin această eroare Marele Orient din Italia deţinea atunci dovada că Gelli a trădat idealul masonic. De altfel, el a fost exclus din Marele Orient în 1981.

În mai 1981, guvernul italian a demisionat ca urmare a divulgării unei liste: cea a membrilor lojei P2 în care figurau numeroase personalităţi din partidul de la putere (democraţii creştini), dar de asemenea din partidul comunist!

Pertini, preşedintele Italiei a declarat că va concedia orice funcţionar al Quirinal-ului dacă era mason. Chiar şi astăzi, francmasoneria italiană este considerată ca o “mafia” de un mare număr de italieni.

loading...