Take a fresh look at your lifestyle.

Misteriosul Franco, un personaj controversat si neinteles al istoriei

Începând cu anul 1939, Spania a intrat într-o perioadă în care s-a ordonat tăcere şi obedienţă, totul se ordona şi se respecta. Partidele politice şi sindicatele erau interzise, presa intrase într-o perioadă de umbră şi erau premisele unei dictaturi care urma să dureze până în anul 1975.

Dictatura s-a instaurat într-o perioadă în care Spania avea nevoie de suprasolicitarea sentimentului naţional şi de creşterea patriotismului în contextul în care toată omenirea se scufundă în cel de Al Doilea Război Mondial. Spania a reuşit datorită dictatorului Franco să stea departe atât de cel de Al Doilea Război Mondial cât şi de Războiul Rece ce avea să divizeze lumea în buni şi in rai.

Prin inteligenţa unui fost general ce a luptat în Africa, Francisco Franco a reuşit să profite de contextul internaţional determinat de războiul rece şi să-l folosească în interesul ţării pe care o conducea. Ura pe care El Caudillo (aşa cum a fost numit Franco) o avea pentru regimurile comuniste, l-a adus pe acesta în clubul oamenilor occidentului fără prea multe eforturi alături de Franţa şi Marea Britania.

Europa uitase cu totul ca Francisco Franco era un dictator de dreapta care preluase puterea după un lung război civil. Dictatorul spaniol a avut inteligenta de a specula conflictul dintre Est şi Vest şi în 1953 a primit o primă confirmare din partea unui regim democratic, confirmarea venea din partea Statelor Unite ale Americii cu care a semnat un acord de instalare a unor baza americane pe teritoriul Spaniei.

Aşadar marea putere a lumii, avea nevoie de un aliat în lupta împotriva URSS-ului, iar Francisco Franco era un personaj important în această luptă. Dictatorul spaniol a reuşit să se impună în politica externă şi să arate că conduce un stat care are multe de spus în politica externă. Evident aparent există un nonsens dacă analizăm din punct de vedere doctrinal colaborarea unui dictator de dreapta şi un stat care promovează şi susţine necondiţionat drepturile omului, însă meritul dictatorului în acest context ar putea fi considerat a fi evident.

Loading...

Moștenirea lui Franco

Franco moştenise o ţară înfometată, secătuită de un război civil şi fără prea multe şanse de supravieţuire dacă alegea să rămână nealiniata. Tendinţa dictatorială, împinge pe orice conducător la senzaţia de autosuficienţa şi exclude din start orice posibilitate de cooperare la nivel internaţional cu alt gen de regim decât al său. De ce s-ar alia un dictator de dreapta cu Statele Unite ale Americii?

Răspunsul este ferm, orice dictator prefera să-şi secătuiască poporul prin foamete şi teroare, să-l hrănească cu propria sa doctrină şi să excludă orice formă de colaborare cu un regim democratic, însă Francisco Franco nu a fost doar un dictator ci a fost un dictator care şi-a iubit tara, noţiune incompatibilă cu multe alte forme de dictatura. Proclamarea ca succesor al său, a lui Juan Carlos, care urma să fie rege şi să se instaureze monarhia constituţională ne îndreptăţeşte să ne întrebăm ce fel de dictator a fost Juan Carlos?

Cunoaştem dictatori care-şi târăsc tara în războaie sângeroase, care-şi distrug poporul până la ultima suflare şi-şi împart teritoriul ca şi cum totul li s-ar cuveni familiei lor, însă avem un exemplu de alt gen de dictator. Se naşte întrebarea de ce un dictator prefera să lase moştenitor un viitor rege? Cum poate un dictator să educe, să respecte şi să încredinţeze puterea pentru care a luptat atât de mult unui rege?

franco

Toate aceste elemente fac din Franco un personaj al istorie controversat, unii îl blamează alţii dimpotrivă îl apreciază, dincolo de aceste lucruri istoria rămâne aceeaşi. Trecerea de la dictatura la democraţie în Spania s-a făcut în noiembrie 1975 fără vărsare de sânge, fusese dorinţa unui dictator de dreapta să se întâmple acest lucru. Dincolo de acest fapt rămâne întrebarea firească de ce?

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și