The news is by your side.

MISTERIOSUL EXIL AL LUI OVIDIUS

0

În anul 2017, s-au împlinit 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso, poet exilat la Pontul Euxin. Locul în care a fost înmormântat marele poet rămâne un mister.

În anul 8 î.Hr., împăratul Octavian Augustus a semnat actul de exilare al poetului. A fost îmbarcat pe o corabie și a ajuns la Tomis, un mic oraș de la capătul lumii,, de unde nu avea să se mai întoarcă niciodată.

Cu toate că Ovidius nu a dezvăluit niciodată motivul exilului său, se crede că iubirea lui față de Iulia, fiica împăratului, ar fi fost cauza. Criticii moravurilor de la curtea împăratului au scris că adevăratul motiv al exilului ar fi fost faptul că poetul a fost martor la incestul împăratului cu fiica sa, Iulia.

Insula lui Ovidiu

Siutghiol mai este numit și Lacul lui Ovidiu. Despre insula din mijlocul lacului există și o legendă. Se spune că Dumnezeu și Sf. Petru au ajuns într-un sat, unde oamenii au refuzat să le ofere adăpost. Cei doi au ajuns în casa unei văduve bătrâne și sărace, acolo unde locuia și un bărbat venit de dincolo de Rîm, care se numea Ovidiu.

Bătrâna avea ca avere o vacă bătrână și stearpă. Dumnezeu i-a cerut bătrânei să mulgă vaca și spre surprinderea tuturor, aceasta a dat atât de mult lapte, încât bătrâna a umplut toate vasele.

A doua zi, cei doi străini au dispărut, dar toate casele, cu excepția celei aparținând bătrânei, erau sub apă. Apa avea o culoare albă și era dulce. Singura casă care nu a fost înghițită de ape a fost cea a bătrânei, actuala insulă din mijlocul lacului.

Mormântul marelui poet nu a fost descoperit. În secolul I e.n., erau două rituri de înmormântare, incinerația și înhumația. Fiecare putea să-și aleagă modul de înmormântare.

OVIDIUS MISTERIOSUL EXIL AL LUI OVIDIUS

Ovidius s-a născut în anul 43 î.Hr., în Sulmona. A renunțat la cariera de magistrat și a început să scrie versuri. Își găsise fericirea alături de cea de a treia soție, Fabia, și de fiica lor Perilla. Cei trei locuiau într-o vilă impunătoare de lângă Capitoliu. La vârsta de 50 de ani, terminase de scris Metamorfozele și se afla la apogeul carierei de poet.

Pe când se afla pe insula Elba, primește înștiințarea exilării. Geții cei sălbatici l-au adoptat pe nobilul poet. Ovidius va scrie Tristele și Ponticele. Poetul avea să moară în anul 17, răpus de dorul pentru Roma.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și