Take a fresh look at your lifestyle.

MISTERIOASA TRAGEDIE DE PE SUBMARINUL KURSK

În anul 1994, rușii dispuneau de unul dintre cele mai performante submarine. Kursk era un submarin nuclear cu ajutorul căruia puteau fi lansate rachete de croazieră.

În 12 august 2000, submarinul era distrus ca urmare a unei explozii. Toți membrii echipajului, 118 persoane, au murit. Submarinul a fost botezat K-141 Kursk ca urmare a victoriei pe care sovieticii au avut-o în anul 1943 asupra Wehrmacht-ului.

Submarinul avea o lungime de 154 de metri, compartimentat pe patru etaje și putea transporta 13500 de tone. Se putea scufunda până la o adâncime de 300 metri.

În 12 august 2000, Kursk se afla într-o misiune în Marea Barents. Era o demonstrație de forță pe care o făcea ca urmare a promisiunii pe care Putin o făcuse rușilor, redresarea flotei.

Prima explozie a avut echivalentul a 100 kilograme de TNT. Cu toate că explozia a fost foarte puternică, căpitanul nu ordonă transmiterea unui mesaj care să anunțe explozia. După două minute are loc a doua explozie care a fost echivalentă cu 7 tone de TNT. Seismografele au înregistrat un seism în Marea Barents de 4 grade pe scara Richter.

Putin a ordonat o anchetă care a durat doi ani. În toată această perioadă, au fost lansate fel de fel de ipoteze. Krusk era considerat un pericol pentru navele NATO și s-a spus că americanii nu ar fi fost străini de această tragedie. Pe de altă parte, americanii au susținut că exploziile au fost cauzate de explozia proiectilelor pe care le transporta submarinul.

Loading...

În timpul războiului din Serbia, submarinul Kursk a trecut de două ori prin Strâmtoarea Gibraltar, fără să fie detectat. Cele două incidente au fost catalogate ca având un înalt grad de risc pentru flota NATO.

Mai mult, submarinul a reușit performanța de a trece pe sub cel mai important port-avion american fără să fi fost detectat. Pentru americani, submarinul devenise un real pericol.

Oficialii rușii au lansat ipoteza că submarinul a fost distrus ca urmare a coliziunii cu submarinul american Memphis, care la scurt timp de la tragedie, a apărut într-un port norvegian avariat.

Ruși contra ruși

Avocatul rus care a reprezentat 55 dintre familiile celor morți a declarat după această tragedie, întregul proces de subminare a democrației în Rusia, din multe puncte de vedere, a început cu această tragedie.

Această declarație l-a supărat pe Putin, iar avocatul a fost obligat să ceară azil politic în SUA. Guvernul rus i-a deschis un dosar penal și a emis un mandat de arest internațional. A fost acuzat că a făcut publice secrete de stat.

Pentru Putin unul dintre cele mai grele momente a fost întâlnirea cu mamele și soțiile celor morți în tragedie. Acestea i-au strigat vorbe precum, mincinos, criminal.

KURSK

Mulți ruși cred că tragedia s-a produs ca urmare a lansării greșite a unui proiectil de pe un alt submarin rus. În acea perioadă, a avut loc în Marea Barents una dintre cele mai mari operațiuni militare post-sovietice. Comandantul crucișătorului Petru cel Mare, care se afla la 40 kilometri de locul tragediei, a auzit exploziile și i-a anunțat pe superiori. Intervenția pentru salvare a început după 12 ore.

Comandații exercițiului militar l-au asigurat pe Putin că pot realiza intervenția pentru salvarea supraviețuitorilor fără intervenție străină., cu toate că Marea Britanie, SUA și Norvegia și-au oferit sprijinul.

Nici unul dintre comandanții operațiunii militare nu a răspuns pentru moartea celor 118 ofițeri și marinari.

loading...

Comentariile sunt închise.