The news is by your side.

MISTERIOASA TRADIȚIE DE LA MĂNĂSTIREA MOISEI

0

Mănăstirea Moisei, Maramureș, are o vechime de peste 400 de ani. Mănăstirea nu respectă tradiția ortodoxă românească a existenței unui cimitir în apropiere, unde să fie îngropați monahii. Mănăstirea a fost pentru prima dată atestată documentar în anul 1599. Mănăstirea a fost construită pentru sihaștrii din Munții Moieșiului, de către o familie, în memoria fiului lor, Grigore.

Fiul familiei plecase spre Moldova să-și găsească o soție, însă nu s-a mai întors niciodată în Moisei. Grigore s-a oprit la Putna și s-a călugărit. Părinții lui Grigore, în timp ce se aflau pe un câmp, la strâns fân, au auzit sunetul unui clopot care venea din pământ. Au hotărât să ridice o mănăstire pe acel loc, în memoria fiului lor, pe care îl credeau mort.

După ce mănăstirea a fost ridicată, Grigore a fost trimis de starețul de la Putna, în Maramureș, după ajutoare. Grogore ajunge și la Moisei, unde înnoptează chiar în casa părintească. Tatăl său murise, iar mama sa fiind foarte bolnavă și bătrână, nu îi spune cine este. Mama îl recunoaște după un semn din naștere pe care-l avea pe gât.

Grigore a rămas la Moisei, unde a luat în grijă mănăstirea. Timp de 100 de ani, mănăstirea a fost în subordinea Mănăstirii Putna.

Mănăstirea nu are un cimitir pentru monahi. În zonă există tradiția ca după moarte, monahii să fie înveliți în coajă de copac și îngropați, fără sicriu, pe câmp, fără ca mormântul să fie marcat.

MĂNĂSTIREA-MOISEI MISTERIOASA TRADIȚIE DE LA MĂNĂSTIREA MOISEI

Oblăduirea Putnei a fost salvarea Mănăstirii Moisei. Din acest motiv nu a distrus-o generalul Bucow. Este singura mănăstire ortodoxă din Maramureș care a rămas în picioare. Odată cu catolicizarea Ardealului, mănăstirile ortodoxe au fost închise sau distruse. În anul 1958, a fost dat un decret de către regimul comunist de închidere a mănăstirilor. Pentru a fi salvată, a fost transformată în parohie.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și