The news is by your side.

Misterioasa Roată Tămăduitoare din Munții Bighorne

0

Deasupra ținutului împădurit din Munții Bighorne, în nordul statului american Wyoming, există un monument megalitic care poartă numele de Roata Tămăduitoare. Un model de pietre așezate sub forma unei toți gigantice, cu un diametru de aproximativ 25 de metri, ridică mari semne de întrebare cu privire la originea și întrebuințarea sa.

Pietrele, așezate imperfect în cerc, sunt de dimensiuni aleatorii. În interior sunt formate 28 de linii, care par a fi niște spițe, care unesc butucul cu obezile. Dimensiunea, cât și așezarea structurii le-a permis arheologilor să susțină că Roata Tămăduitoare era de fapt un calendar sacru.

Muntele Bighorne a fost locul unde mai multe triburi amerindiene și-au dus existența. Cu toate acestea, niciunul nu a realizat asemenea monumente megalitice, fapt pentru care nu se cunoaște cultura care ar fi avut nevoie de un asemenea monument.

Chiar dacă pare un monument unic, arheologii au descoperit numeroase astfel de roți pe întreg teritoriul american. Niciuna nu poate fi atribuite vreunei culturi, dar chiar și așa numeroase descoperiri au fost realizare.

John A. Eddy, astronom și fizician, a fost primul cercetător care a studiat minuțios Roata Tămăduitoare din Munții Bighorne. Omul de știință susține că are o vechime de cel mult 800 de ani și o atribuie culturilor precolumbiene. De asemenea, cei care au construit-o dețineau cunoștințe astronomice consistente, pentru că anumite pietre indică cele mai importante evenimente cosmice, precum solstițiul de vară, locul unde răsare și apune Soarele sau cea mai lungă zi a anului. Mai mult, spițele roții indică poziția unor stele precum Aldebaran , Rigel sau Sirius. Aceste descoperiri sunt de-a dreptul fascinante și ridică numeroase semne de întrebare cu privire la cunoștințele unor popoare antice atât de misterioase.

Interesant este că spițele roții mai indică și răsăritul heliacal al numeroaselor stele. Răsăritul heliacal al unei stele indică fenomenul de apariție a unei stele pe bolta cerească exact în zori. Acest fenomen a fost folosit de multe popoare la calcul calendarelor. Fenomenul apare atunci când steaua devine vizibilă deasupra orizontului de Est pentru un scurt moment chiar înainte de răsăritul soarelui, după o perioadă de un an atunci când părea să fie mai departe în fața sau în spatele soarelui. De exemplu, răsăritul heliacal al stelei Aldebaran are loc cu câteva zile înainte de solstițiu. Rigel, o altă stea, se ridică la orizont după alte 28 de zile, după care urmează răsăritul heliacal al lui Sirius, după alte 28 de zile.

roata-tamaduitoare-bighorne-400x271 Misterioasa Roată Tămăduitoare din Munții Bighorne

Aceste cunoștințe astronomice sunt de-a dreptul uluitoare și l-au împins pe Eddy să se întrebe la ce le foloseau unor triburi presupuse a fi primitive?

Multe alte asemenea roți s-au mai descoperit pe teritoriul nord american, cea mai veche dintre ele se află în Majorville , Alberta, Canada, care are o vechime de peste 5000 de ani, devenind astfel contemporană cu piramidele din Egipt.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și