Descopera

Misterioasa piramidă mayaşă de la Coba

0views

În întreaga lume există nenumărate locuri unde există piramide. Dacă cele din Egipt au fost atât de bine promovate încât le cunoaşte toată lumea, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cele din Mexic. Una dintre cele mai misterioase piramide se află la Coba, Mexic, se numeşte Nohoch Mul şi a atras atenţia specialiştilor în repetate rânduri.

Nimeni nu poate spune cu adevărat ce rol au jucat piramidele în cultura civilizaţiilor antice, dar pentru simplul fapt că ele există în atât de multe locuri din lume este cert că au avut o importanţă clară. Una dintre culturile interesante ale Terrei a fost cea a mayaşilor şi a trăit pe actualul teritoriu al Mexicului.

La circa 90 de kilometri de faimosul sit arheologic Chichen Itza se afla o piramida bizară. Specialiştii estimează că a fost construită între anii 500 şi 900 chiar în mijlocul unui oraş mayaş. Interesant este că acest fost oraş se afla la intersecţia a două lagune.

Istoricii ne spun că ar putea fi vorba despre oraşul Coba, care ar fi fost un puternic centru cultural al imperiului mayaş. Acest oraş era de-a dreptul fabulos pentru că se întindea pe o suprafaţă de 80 kilometri pătraţi şi adăpostea peste 50.000 de oameni.

Chiar în centrul oraşului a fost ridicat centrul de temple Ixmoja. Printre acestea se află maiestuoasa piramidă. Ea respectă forma piramidelor mayaşe şi are 42 de metri înălţime, iar pe latura dinspre răsărit cele 120 de trepte duc spre vârf. Cu aceste dimensiuni, piramida în cauză este cea mai mare construcţie antică din Peninsula Yucatan.

Loading...

Spre deosebire la alte ruine antice ale mayaşilor, structurile megalitice de la Coba nu sunt atât de arătoase din simplul motiv pentru că nu au fost promovate. Aici s-au realizat numeroase descoperiri arheologice şi din această cauză Coba rămâne un loc care încă mai ascunde multe dintre tainele unui popor care a înţeles şi a trăit conform celor mai trainice principii ale vieţii.

Misterioasa civilizaţie mayaşă

Civilizaţia Maya este o civilizaţie misterioasă, despre care nu se ştie nici de unde a apărut, şi nici cum a dispărut.

Zonele locuite de mayaşi au fost şi leagănul altor civilizaţii extrem de avansate, pre-mayase: civilizaţia olmecă şi cea teotihuacaneană; se crede că mayaşii sunt beneficiarii cunoştinţelor preluate de la aceste puternice civilizaţii antecesoare.

Preoţii mayaşi erau deţinătorii cunoştinţelor savante, religia fiind la acea dată strâns legată de astronomie şi aritmetică. Mayaşii prevedeau cu exactitate eclipsele şi însemnau pe tabele deplasările planetei Venus cu o precizie care îi stupefiază şi azi pe oamenii de ştiinţă. Mayaşii foloseau baza 20 ca bază de numeraţie, şi nu baza 10, pe care o folosim noi azi. Mayaşii au folosit cifra zero cu mult înaintea altor civilizaţii.

Preocupările astronomice ale mayaşilor, care depăşeau pe cele necesare pentru întocmirea unui calendar agrar, dezvăluie teamă acestora faţă de scurgerea timpului, precum şi obsesia lor faţă de infinit – spaţial său temporal. Deşi extraordinar de exact, calendarul mayaş se opreşte brusc în 21 decembrie 2012; acest calendar se bazează pe cicluri, iar în 2012 a început un nou ciclu.

În legătură cu dispariţia civilizaţiei maya, s-au presupus mai multe variante – se bănuiesc: o invazie a barbarilor nordici, factori economici, asaltul junglei, o revoluţie lentă a masei ţărăneşti contra elitei religioase şi aristocratice, etc. Toate sunt însă doar presupuneri, dispariţia civilizaţiei mayaşe continuând să rămână pentru noi un mister.loading...