Mistere

Misterele templului megalitic din Karnak

Pe malurile Nilului, între celebrele orașe Luxor și Teba, se afla ruinele de la Karnak, unul dintre cele mai complexe temple ridicate vreodată. În egipteana veche templul purta numele de Ipetisut, care semnifica „cel mai ales dintre locuri”, ceea ce denotă nu doar importanța acestei construcții megalitice, dar și măreția sa față de celelalte clădiri din lume.

A devenit cel mai important centru religios odată cu fondarea Noului Regat, în jurul anului 1500 î.H. și a fost construit în cinstea zeului soare Amon-Ra. Templul Karnak a fost o construcție incredibil de măreață, care era formată din numeroase coloane străjuite de sfincși și un remarcabil obelisc, înalt de 32 de metri și greu de 323 tone.

În centrul templului se regăsea Marea Sală Hipostilă, o încăpere cum nu s-a mai construit până acum, care măsura peste 5000 de metri pătrați. Întreaga catedrală Notredame încăpea între zidurile acestei săli. Măreția ansamblului monumental de la Karnak are ca scop principal impresionarea afectivă și spirituală a celor ce participă la ceremoniile închinate lui Amon-Ra. Compoziția uriașă trebuia să-i facă pe simplii muritori să se simtă insignifianți în prezența divinității.

Se preconizează că templul Karnak a fost construit cu mult timp înainte de înființarea Vechiului Regat, adică în jurul anului 2000 î.H. Acest fapt înseamnă că predecesorii vechilor egipteni îl venerau pe zeul cu cap de berbec și zona era încărcată de energiile sacre ale lui Amon-Ra.

Odată cu trecerea timpului, fiecare faraon a construit noi camere, a anexat noi terenuri și a investit în grădini și lux. Astfel, în timpul domniei lui Ramses al III-lea, domeniile templului acopereau peste 350.000 de hectare din delta Nilului, la nord și până la Nubia la sud. Circa 80.000 de slujitori, și sclavi îl slujeau pe unul dintre cei mai misterioși zei Amon-Ra la Karnak.

templul karnak - Misterele templului megalitic din Karnak

Despre Amon se stiu foarte puţine. Se pare ca el nu are nici o legenda sau miracol cu care să-şi impresioneze veneratorii. El părea mai apropiat de o idee abstracta decât de un zeu. Urmaşii lui au fost numiţi Vizirii oamenilor săraci.

loading...

Toate templele egiptene au câte un lac sacru. Lacul sacru din acest templu este cel mai mare dintre toate. Aceste lacuri erau folosite în timpul unor ceremonii când se presupunea ca zeii le străbăteau în nişte bărci din aur.

templul karnak2 - Misterele templului megalitic din Karnak

De pe la 1080 î.H., Egiptul a suferit o serie de invazii din partea nubienilor, libienilor, și asirienilor. Toate popoarele cuceritoare au respectat cu sfințenie sacralitatea acestui complex de temple, ba mai mult, unii precum kușiții au adăugat la rândul lor clădiri acestuia. Întregul sit antic se află chiar și în ziua de astăzi în condiții bune și în fiecare an mii de turişti adeveresc convingerea străveche că aici se află „cel mai ales dintre locuri”.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top