MISTERELE SOMNULUI. STRĂMOȘII NOȘTRI DORMEAU MAI PUȚIN

Creierul vede visele este titlul unui articol publicat de revista Nature Communications. În timpul fazei de RMN (rapid eye movement), suntem treji și creierul înregistrează visele.

Visul este un mister care se produce în timpul somnului. Freud susținea că visul întreține starea de somn prin exprimarea unor dorințe neîmplinite în stare de inconștiență.

În urmă cu 60 de ani, cercetătorul american Eugene Aserinsky a descoperit, în mod accidental, mișcările rapide ale ochilor în timpul somnului, în timp ce îl studia pe fiul său. Mișcările oculare au fost asociate cu activitatea creierului și contraziceau teoria conform căreia somnul este pasiv.

În timpul somnului, creierul este activ, în timp ce activitatea musculară este suprimată. În timpul somnului, suntem paralizați, dar activitatea creierului funcționează.

În anul 1957, doi cercetători americani au demonstrat faptul că visele sunt în legătură cu mișcarea ochilor. Atunci când visăm că ne cățărăm, că ne aflăm la înălțime, ochii se mișcă vertical.

Loading...

Mișcările rapide oculare din timpul somnului sunt o consecință a procesării informațiilor vizuale care apar în informațiile pe care le visăm.
Aproape o treime din viață o petrecem dormind. Se spune că o durată de opt ore de somn este suficientă. Există personalități care au dormit 2-3 ore pe noapte și care au avut rezultate remarcabile în munca lor. Nevoia de somn variază de la o persoană la alta, în funcție de vârstă sau de efortul depus.

În timpul somnului, respirația este încetinită, relativ atenuată, inima bate mai încet, rinichii funcționează mai lent, tensiunea arterială scade. Organismul este în repaus, iar parametrii organelor interne scad. Există și procese care se intensifică în timpul somnului. Se accentuează cicatrizarea rănilor, activitatea imunologică este mai activă.

Cu cât dormim mai adânc, cu atât visăm mai puțin. În timpul somnului profund rămânem nemișcați, iar greutatea corpului va afecta activitatea creierului și a mușchilor. În timpul somnului, o parte din creier reacționează la zgomot, la fum, la temperaturi ridicate și se produce starea de REM ( Rapid Eye Movement).

Roger Ekirch, istoric la Virgina Tech, a publicat o lucrare în care susține că strămoșii noștri, dormeau în două reprize. Ei nu aveau un somn continuu de opt ore. Dormeau 3-4 ore, după care se trezeau pentru 2 ore, după care adormeau. Ekirch susține că acesta era somnul acum câteva sute de ani.

rp_insomnie.jpg

Medicii din acele perioade susțineau că cea mai bună perioadă pentru acumulare de cunoștințe era cea dintre cele două reprize de somn. După anul 1900, au intervenit modificări care au făcut ca omul să doarmă 7-8 ore, fără întrerupere.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și