Istorie

Misterele civilziatiei Proto-Elam

Civilizaţia Proto-Elam este una dintre cele mai misterioase datorită faptului că este foarte puţin cunoscută. Cele mai de preț mărturii ale acestei civilizaţii sunt nişte bucăţi de piatră pe care sunt inscripţionate diverse semne ciudate, care datează din anul 2700 î.Hr. Cam prin acele vremuri au fot puse bazele civilizaţiei Proto-Elamite, care câteva sute de ani mai târziu a dat naștere imperiului Elam.

Regatul a fost condus de mai multe dinastii regale, iar monarhii, cu reşedinţa în capitala Suşa, domneau peste mai mulţi regi vasali. Femeile jucau în general un rol mai important în Elam decât în civilizaţiile vecine din Sumer şi Akkad, în special soţia regelui, care îi era adesea şi soră. La moartea suveranului, ea se căsătorea cu succesorul acestuia, dar pe tronul Elamului au urcat şi femei.

Se cunosc foarte puține lucruri despre istoria elamită. Scrierea elamită era una cuneiformă, iar cele peste 1600 de texte care au aparţinut acestei civilizaţii nu au fost niciodată descifrate. Limbajul elamit a fost folosit pentru o perioadă scurtă, între anii 3100 şi 2900 î.Hr, dar cu toate acestea arheologii au putut identifica peste 1000 de semne distinctive care au fost folosite la scrierea textelor misterioase. Sistemul de scriere pare să fie parţial logografic, mai multe semne numerice coincid cu cele sumeriene, dar cu toate acestea nu s-a putut descifra misteriosul limbaj nici până în prezent.

 

 elamites civilisation - Misterele civilziatiei Proto-Elam

Este straniu faptul că nimeni nu a reuşit până în prezent să descifreze „codul” civilizaţie elamite. Foarte multe popoare străvechi deţin legende care se referă la codificarea textelor pentru a le proteja de ochii curioşilor. Oare este posibil ca aceste misterioase scrieri  să fie protejate de un cod secret? Dacă da, atunci cu siguranţă că ele conţin informaţii extrem de importante despre istoria omenirii sau chiar despre evoluția omului pe Pământ.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top