Istorie

Misterele cetatii Angkor

Naturalistul francez Henri Mouhot a pornit într-o expediţie în pădurea cambodgiană, pentru a căuta specii noi de fluturi. Din întâmplare în acea zi a anului 1860 naturalistul a făcut una dintre cele mai mari descoperiri ale istoriei Asiei. Scormonind pe sub vegetaţia bogată, savantul a remarcat un cap imens sculptat.

Impresionat de descoperirea sa, omul de ştiinţă a continuat să caute şi alte elemente ce puteau să indice existenţa unei civilizaţii antice. Continuându-şi cercetarea, el a descoperit ruinele unei cetăţi, bucăţi de drum îngropate în pământ şi turnuri răsturnate, toate acestea aparţinând unei civilizaţii străvechi.

Mouhot şi-a dat seama din prima clipă că este pe cale să descopere una dintre cele mai vechi civilizaţii care au trăit în Asia. În urma cercetărilor ulterioare s-a stabilit că ruinele au vechime de cel puţin 1000 de ani. Vestigiile erau ale cetăţii Angkor, capitala regilor khmeri.

În momentele sale de glorie imperiul khmer se întindea pe o suprafaţă foarte mare, cuprinzând Cambodgia, Thailanda şi Laos. Angkor a fost centrul cultural, politic dar şi economic al imperiului. Cetatea se întindea pe o suprafaţă de cel puţin 100 km pătraţi şi multitudinea clădirilor din interiorul ei denotă importanta dar şi puterea imperiului. Foarte multe temple, sanctuare, terase, galerii şi chiar rezervoare au fost descoperite în interiorul cetăţii.

Angkor datează din secolul IX şi timp de trei sute de ani a fost o cetatea prospera după care a intrat în declinul ce i-a adus sfârşitul. În anul 1431 imperiul khmer a fost cotropit de siamezi, cei mai mulţi dintre ei fiind nevoiţi să se retragă la Phnom Penh.

În acest fel imperiul s-a destrămat iar legendara cetate a fost invadată de vegetaţia tropicală. Istoricii susţin că destrămarea imperiului khmer a fost iniţiată din neglijarea sistemului de irigaţie ce trebuia să alimenteze culturile de orez. În timp solul a început să se usuce şi a devenit neproductiv.

loading...

Populaţia extrem de numeroasă a imperiului a rămas fără mâncare iar epidemiile şi foametea au contribuit la slăbirea imperiului care a fost cucerit de siamezi într-un timp record.

Modalitatea de construcție

Pietrele, erau la fel de netede ca marmura lustruită, au fost stabilite fără mortar, cu rosturi foarte bune care au fost, uneori, greu de găsit. Blocurile au fost organizate împreună de scobiturii. Blocurile,au fost probabil puse în aplicare printr-o combinație de elefanți, cabluri de nucă de cocos, scripeți și schele din bambus. Henri Mouhot a remarcat că majoritatea blocurilor au avut găuri de 2,5 cm în diametru și 3 cm adâncime, blocurile mari,avand mai multe gauri. Unii cercetători au sugerat că acestea au fost folosite pentru a se alăture cu barele de fier, dar alții au sugerat că au fost folosite pentru a stoca temporar cuie de manevră pentru a-i sprijini. Arhitecții khmeri nu au făcut niciodată arcadele curbate,care erau folosite de romani. Ei au creat un arc corbelled, dar acest lucru de multe ori sa dovedit instabil și sa prăbușit.

Monumentul a fost realizat din imense bucati de gresie, la fel de mult ca pentru piramida lui Khafre din Egipt (peste 5 milioane de tone). Aceasta gresie a trebuit să fie transportata de la Muntele Kulen, o carieră la aproximativ 25 mile (40 km)departare spre nord. Piatra a fost probabil transportata pe pluta de-a lungul râului Siem Reap. Acest lucru ar trebui făcut cu grijă,pentru a evita răsturnarea plutelor care aveau o asa mare greutate. Un inginer modern a estimat ca in zilele noastre ar fi nevoie de 300 ani pentru a finaliza Angkor Wat astăzi. Cu toate acestea, monumentul a fost început imediat după ce Suryavarman a venit la tron și a fost terminat la scurt timp după moartea sa, nu mai mult de 40 de ani.

Practic, toate suprafetelor sale, coloane, glafuri chiar acoperișurile sunt sculptate. Exista kilometri de scutiri ilustrând scene din literatura de specialitate, inclusiv unicorni, grifoni, dragoni inaripati trăgând carele precum și războinici în urma unui elefant și fetele dansand . In galerie,pe un singur perete este decorat aproape 1.000 de metri patrati de basoreliefuri. Găurile de pe o parte a zidului Angkor indică faptul că acestea au fost decorate cu foi de bronz. Acestea au fost extrem de apreciate in antichitate si au fost o tinta pentru hoti. In timpul excavării Khajuraho, Alex Evans, un zidar de piatră și sculptor, a creat o sculptură în piatră (1,2 m), aceasta a luat aproximativ 60 de zile pentru a fi sculptata. De asemenea Roger Hopkins și Mark Lehner au efectuat experimente la cariera de calcar care a durat 22 de zile si au fost folosite aproximativ 400 de tone de piatră. Forța de muncă la cariera, transport, sculpteze și instala acest gresie de mult trebuie să ruleze în mii inclusiv mulți artizani cu înaltă calificare.Talentul necesar pentru a sculpta aceste statuete a fost dezvoltat de sute de ani mai devreme, după cum o demonstrează unele artefacte a constatat că au fost datată în secolul al șaptelea, înainte de khmer a ajuns la putere.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top