MISTERE ȘI BLESTEME ÎN CASTELE ROMÂNEȘTI

Palatul de la Ruginoasa se află la 60 de kilometri de Iași. Este situat între Târgu Frumos și Pașcani. Domeniul palatului a aparținut familiei Sturdza. Din cauza unui împrumut de 60000 de galbeni, familia Sturdza pierde domeniul, care va fi cumpărat de Alexandru Ioan Cuza.

O serie de tragedii s-au produs în acest palat. Se spune că palatul ar fi bântuit. În anul 1804, Costache Sturdza începe construcția palatului. Se căsătorește cu Marghiolița Ghika Comănești, o tânără foarte frumoasă. Nicolae Roznovanu, un influent boier din Iași , se îndrăgostește nebunește de Marghiolița.
Pentru a o feri de Roznovanu, soțul Marghioliței, Sturdza, decide să o ducă la Ruginoasa, în speranța că va scăpa de curtea asiduă pe care acesta o făcea soției sale.

Pentru zilele în care el se afla la Iași, fiul din prima căsătorie a lui Sturdza o păzea pe Marghiolița la Ruginoasa. Roznovanu nu renunță la iubirea sa. Hotărăște să meargă la Ruginoasa, împreună cu un grup de arnăuți.

La întoarcerea de la Iași, Sturdza îi găsește pe cei doi morți. Arnăuții lui Roznovanu îi împușcaseră pe amândoi. Mai târziu, palatul va fi cumpărat de Cuza. Treburile politice îl țineau departe de Ruginoasa. La palat rămăsese doamna Elena, soția lui, care îi îngrijea pe cei doi fii ai lui Cuza, pe care îi avea dintr-o relație extra-maritală, cu Maria Obranovici.

În anul 1873, Cuza moare la Heidelberg, Germania. După două săptămâni, corpul neînsuflețit al lui Cuza este adus la Ruginoasa, unde a fost înhumat. Se spune că timp de două zile, clopotele de la Ruginoasa au bătut încontinuu, semn al respectului și al iubirii pentru Cuza.

Dimitri, fiul cel mic al lui Cuza, se îndrăgostește de o servitoare. Elena Doamna o alungă pe servitoare de la palat, iar Dimitri se spânzură în camera sa. În anul 1890, fiul cel mare al lui Cuza, în timp ce se afla în Spania, în luna de miere, moare. Avea doar 23 de ani.

Loading...

El lăsase prin testament palatul moștenire soției sale Maria Moruzzi. Elena Doamna a fost alungată de la palat și a murit într-o sărăcie lucie. Maria Moruzzi se îndrăgostește de un inginer, pe nume I. C. Brătianu, care lucra la calea ferată care ducea la Iași.

Brătianu făcuse parte din grupul de persoane care îl obligase pe Cuza să abdice. După anul 1945, palatul a servit ca sanatoriu pentru tuberculoși, sediu de primărie, de CAP, sau bibliotecă. Pe teritoriul comunei Vințu de Jos, județul Alba, există ruinele unui vechi castel, construit de guvernatorul Transilvaniei, Gheorghe Martinuzzi.

Legenda spune că împărăteasa Maria Tereza își ucidea iubiții în acest castel. După ce petreceau, Maria Tereza își ducea iubiții într-o cameră, unde apăsa pe o manetă, podeaua se desfăcea, iar iubitul cădea în niște săbii care erau așezate cu vârful în sus.

castelul-corvinilor

Camera cu săbii comunica direct cu râul Mureș, printr-un tunel. Cadavrele ajungeau în apele Mureșului. Bătrânii satului povestesc că în nopțile cu furtuni se aud urlete care vin din aceste ruine. Despre Maria Tereza care a avut 16 copii, se spune că era mare amatoare de plăceri trupești.

Sătenii susțin că ruinele castelului ascund multe crime. Castelul s-a prăbușit brusc, din cauza fantomelor care-l bântuie. Fantomele sunt ale celor care au avut morți tragice și nu-și pot găsi odihna. Arheologii au descoperit mai multe pietre funerare și sicrie, în zona castelului.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și