Descopera

Mistere din Romania: „Triunghiul Bermudelor“ din Munţii Olteniei

România şi mai ales munţii săi reprezintă pentru pasionaţii de mister şi paranormal un spaţiu extrem de generos. Bucegii, consideraţi a fi şi un pol de energie, Ceahlăul, cu tunelurile secrete, sau Munţii Buzăului, cu ale sale poveşti despre dispariţii inexplicabile, sunt teme care fascinează oricând şi pe oricine.

Întreg lanţul Carpaţilor este o sursă de mister încă nedezlegat, considerat de unii ca fiind chiar un important punct energetic al lumii, un templu natural al strămoşilor geto-daci.

Cu peste un secol în urmă, Nicolae Densuşianu menţiona că „după ideile astronomice şi geografice ale Antichităţii clasice, Polul Nordic, în jurul căruia se învârtea Universul, atingea Pământul lângă Dunăre, pe teritoriul geţilor, în particular pe Munţii Rhipaei (Carpaţii Meridionali)”.

Conform acestei idei, axa în jurul căreia se învârtea Cerul trecea prin centrul Pământului, deci şi Universul şi Terra aveau o axă comună, Axis Mundi sau Axa Lumii. Cei care susţin că leagănul omenirii se află în spaţiul carpato-danubiano-pontic localizează axa respectivă pe muntele sfânt al dacilor, Kogaion.

În timp, au fost lansate numeroase variante în legatură cu “muntele sacru”, în mai tot lanţul Carpaţilor, cum ar fi Munţii Călimani (M. Sadoveanu) sau Vf. Omu (N. Densusianu). Alţi istorici susţin ideea lansată de Constantin şi Hadrian Daicoviciu că muntele “Kogaionon” al dacilor este Dealul Muncelului (Dealul Grădiştei), din Munţii Orãştiei, cu complexul sãu de sanctuare.

Istorici de seamã ca C.C. Giurescu si Dinu C. Giurescu par a admite că Kogaionon ar fi actualul munte Gugu, bazat, în principal, pe existenţa unei peşteri situată aproape de vârf, adusă în atenţie de naturalistul Alexandru Borza, în anul 1942, dar si pe o similitudine de fonetism: Cogheon, Coghen,Gugu, atât pentru munte, cât şi pentru apa care curge în preajma lui (amintită de Strabon).

Munţii Olteniei. Numită printre altele peştera lui Zamolxis, Peştera lui Pahomie sau Peştera Polovragi, formaţiunea carstică din munţii Olteniei ascunde taine nebănuite. Aici, pe malul Olteţului, ar fi trăit odinioară însuşi Zamolxis, Zeul-Om atât de iubit de daci. Entuziaştii fenomenelor paranormale numesc zona “Triunghiul Bermudelor din Oltenia”.   Profesorul Nicolae Simionescu sugerează că o parte din denumirea de Polovragi se trage din existenţa unei câmpii, “Poleo”, unde se adunau vracii şi iniţiaţii dacilor, care erau capabili să vindece toate bolile vremurilor cu ajutorul plantei magice numită Polovraga, plantă disparută în zilele noastre.

Conform legendelor, Zamolxis era deţinător al unor puteri uluitoare, fiind capabil să-şi schimbe după dorinţă înfăţişarea din tânăr în bătrân. Prin peştera Polovragi, zeul suprem al geto-dacilor intra în adâncuri pentru a ieşi, peste munţi, la cetatea Sarmizegetusei. Când speologii au cercetat peştera în premieră, acum o sută de ani, au fost uluiţi să descopere urme de picioare umane încălţate, vechi de 2.000 de ani, fără îndoială lăsate de daci.

muntii-olteniei Mistere din Romania: „Triunghiul Bermudelor“ din Munţii Olteniei

Se spune că blestemul lui Zamolxis încă veghează locul. Zvonuri despre comorile dacice ascunse în Polovragi au atras numeroşi aventurieri lacomi. Cu toţii au avut parte de pedepse în încercările lor nesăbuite de a tulbura liniştea locului. Stau mărturie legendele despre ciobani cărora le-au dispărut oile, văcari care au rămas fără animalele din faţa ochilor, nuntaşi cărora le dispărea mâncarea de pe mese, lăsându-i muţi de spaimă şi bolnavi de nebunie.

adevarul.ro

loading...
Comments
To Top