Mistere din Romania

Mistere din Romania: Lacul Beiului, izvorul de poveste unde se impleteste mitul ielelor

Lacul Beiului s-a nascut dintr-o frumoasa legenda, este o minune care alina sufletul si mangaie ochiul prin frumusetea rara , magnifica, mirica si mistica in acelasi timp.

Lacul Beiului se afla in Parcul National Cheile Nerei Beusnita fiind protejat de muntii Anina si Locvei.  Se spune ca, acest lac alunga depresia si stresul datorita culorii aprioape ireale , turcoaz, in care se oglindesc pomii si cerul.

Interesant este faptul ca, acest ochi de lac nu ingheata niciodata deoarece temperatura apei este intre 4 si 8 grade atat vara cat si iarna pentru ca in lac este un izvor care-l improspateaza mereu.  Culoarea apei se schimba in timpul zilei dar si in functie de vreme, ajungand de la albastru pana la albastru-verzui inchis.

Traditia spune ca, neasemuitele frumuseti ale acestei minunate zone, ce ascund mistere , sunt alimentate de lacrimile unui bei legendar de unde si numele pe care l-a imprumutat de la cel care a pornit candva legenda : Ochiul Beiului.

Legendele legate de Ochiul Beiului imbraca zona intr-o atmosfera desprinsa dintr-o poveste. Se spune ca, demult, un bei a pornit la vanatoare pe aceste meleaguri.  Intr-una din zile el a poposit in Poiana Florii unde a zarit o frumoasa fata de vlah care isi pastea oile.

Se spune ca, imediat ce privirile lor s-au intersectat pe loc s-au indragostit lucru care l-a determinat pe nobil deseori sa paraseasca Cetatea Terezia ( cetate ridicata de turci , ale carei ruine se vad si in ziua de azi pe Dealul Cetatii), pentru a-si vedea aleasa.

loading...

Pasa, tatal beiului, a aflat ca fiul sau s-a indragostit de o fata de valah si trimite un calau sa ucida fata care i-a sucit mintile fiului sau. Beiului cand i s-a dat de veste , a fugit spre a lui iubita, insa a ajuns prea tarziu deoarece slugile tatalui sau i-a ucis iubita. Pentru a razbuna moartea iubitei sale, acesta s-a luptat cu ostasii , pierzandu-si un ochi , dupa care si-a infipt un pumnal in inima.

Legenda dicteaza ca din locul in care ochiul a cazut, a izvorat lacul ce ii poarta numele. Dinspre deal, apele cascadie Beusnit inconjoara involburate lacul formand parca, voalul de mireasa al pastoritei care au plecat sa se intalneasca in nemurire cu lacrimile beiului.  Cele doua cursuri de apa se intalnesc la cativa metri de malul lacului unde povestea merge mai departe.

Legenda mai spune ca, in acest loc se impleteste si mitul ielelor. In noaptea de Sanziene in jurul lacului se strang ielele care vrajesc barbatii cu farmecul si frumusetea lor.  Zona este bantuita de vrajitoarele  ce vin la cules de plante cu puteri miraculoase intre Sanziene si Sfanta Marie Mare, plante si buruieni cu puteri de leac crescute  din lacrimile beiului.

Lacul Beiului - Mistere din Romania: Lacul Beiului, izvorul de poveste unde se impleteste mitul ielelor

O alta legenda spune ca , un bei turc, pe nume Beg, s-a indragostit nebuneste de o tanara fata de prin zona , pe care a rapit-o si  pe care a inchis-o in Turnul Mare din Cheile Nerei. In timpul noptii cu ajutorul unei funii , impletita de ea din propria rochie, fata reuseste sa scape si sa fuga , coborand la baza stancii, in Valea Nerei. De durere , turcul Beg a plans atat de mult , incat din lacrimile lui  s-a format acest minunat lac . Se spune ca , fata s-a transformat in rau – Raul Beusnita, iar tanarul in lac- Lacul Ochiul Beiului.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top