MIȘCAREA POLULUI MAGNETIC INFLUENȚEAZĂ PRODUCEREA CUTREMURELOR ȘI A ACTIVITĂȚII VULCANICE.

Cine este primul om care a ajuns la Polul Nord? Controversa a început după declarația doctorului Cook, din 1 septembrie 1909, când el a declarat că în 21 aprilie 1908, a ajuns la Polul Nord. Câteva zile mai târziu, inginerul Peary a declarat că el a ajuns primul la Polul Nord, în 5-6 aprilie 1909. Spiritele s-au încins, cele două tabere și-au spus cuvinte grele, fiecare susținând că are dreptate. Polemica a continuat până în zilele noastre.

În 1910, Peary a scris cartea numită La Polul Nord, iar un an mai târziu, Cook scrie cartea numită Am ajuns la Polul Nord.

Logic ar fi ca primul om care a ajuns la Polul Nord să fie Cook, dat fiind expediția sa, în 1908.

Spre deosebire de Cook, în expediția lui Peary, SUA a investit financiar foarte mult. Ziarele din SUA l-au susținut și i-au făcut multă publicitate.

Dezamăgirea a fost mare, în momentul în care Cook a anunțat izbânda sa. Cook este de origine germană, își face studiile de medicină, după care participă într-o expediție în Antarctica, cu vasul numit Belgica. În această expediție a participat și Amundsen, cel care va fi primul om care a ajuns la Polul Sud.

În anul 1907, în una din expedițiile sale în nord, Cook îl întâlnește pe Rasmussen, un explorator eschimos.

Vaporul pe care se afla s-a avariat, expediția trebuia încheiată, dar Cook a hotărât să continue marșul spre Polul Nord, alături de prietenul său Franke.

El a utilizat 11 sănii și 103 câini, cu ajutorul cărora a reușit să înainteze spre ținta lui, Polul Nord.

Spre deosebire de el, Peary a utilizat mai mult echipament și a avut mai mulți membri în echipa sa. Cook a fost repede discreditat de către americani și titlul i-a revenit lui Peary, care a primit un premiu de 80000$, o sumă uriașă pentru acea vreme.

Numai șase expediții au reușit să ajungă la Polul Nord. Multe persoane au murit în încercarea lor, altele au renunțat. Ultima expediție a fost în 1986, când niște schiori finlandezi au atins Polul Nord, pe schiuri.

Oamenii și-au dat seama că e mai ușor pe calea aerului să ajungă la Polul Nord. Prima încercare a fost în 1897, când trei suedezi cu ajutorul unui balon cu hidrogen au încercat să ajungă la Polul Nord.

Scheletele lor au fost descoperite după 33 de ani. Chiar și Amundsen, omul care a ajuns primul la Polul Sud, și-a găsit sfârșitul în 1926, atunci când avionul în care se afla s-a prăbușit.

Înainte ca omul să ajungă la Polul Nord, în anul 1831, a fost descoperit Polul Nord magnetic, de către exploratorul britanic Ross. Polul nord magnetic se află la o distanță de 1900 de kilometri de Polul Nord și avansează în fiecare an cu 40 de kilometri.

În prezent, polul nord magnetic se află în Groenlanda.

Sunt multe zone în lume unde se înregistrează fenomene legate de lipsa de orientare, care sunt efectul acestei deplasări a polului magnetic.

În celebrul triunghi al Bermudelor, au fost înregistrate astfel de fenomene, aparatele indicând în mod eronat nordul sau defectându-se.

În ultimul secol, s-a înregistrat o viteză mai mare a deplasării polului magnetic. De la 15 kilometri deplasare pe an, care se înregistra în secolul trecut, specialiștii estimează că mișcarea într-un an, în 2015, poate ajunge la 65 de kilometri pe an.

nord

Meteorologii susțin că vortexul polar care s-a format deasupra SUA, este efectul deplasării polului magnetic. O altă consecință este cea legată de modificări de temperaturi, în sensul că la Polul Nord s-au înregistrat temperaturi mai mari, în timp ce în alte zone ale planetei, temperaturile au scăzut.

Alte efecte cauzate de mișcarea polului magnetic sunt producerea de cutremure, tsunami și erupții vulcanice.

În anul 2015 sunt așteptate astfel de evenimente.

CATEGORIES
TAGS
Share This
>