Mircea Eliade, viața complicată a unui geniu

Mircea Eliade, viața complicată a unui geniu

Din doi buni prieteni, Mircea Eliade și Emil Cioran au ajuns să se deteste și să-și spună cuvinte grele în public. Mărul discordiei, o femeie, Sorana Țopa.

Sorana a fost o actriță cunoscută în perioada interbelică. Era frumoasă, inteligentă, curtată de mulți bărbați, dar dintre toți l-a ales pe Mircea Eliade, care la începutul anilor 30 era un tânăr profesor.

Între cei doi începe o relație de dragoste, cu toate că Eliade avea o altă relație cu Nina Mareș, o funcționară divorțată și mama unui copil de 11 ani. Mai bine de șase luni, Eliade a fost prins în acest triunghi amoros. În mod surprinzător, renunță la frumoasa Sorana și își continuă relația cu Nina Mareș.
Pentru că nu a avut puterea să-i spună personal decizia pe care a luat-o, l-a rugat pe bunul său prieten, Emil Cioran, s-o anunțe pe tânăra actriță.

Între Cioran și Sorana se va naște o poveste de dragoste. Cioran i-a devenit Soranei confident și iubit. Va urma o perioadă în care Cioran îl va ataca pe Eliade, scriind chiar un articol cu titlul Omul fără destin.

Eliade se va căsători cu Nina, cu toate că familia lui s-a opus. Se spune că Nina ar fi fost conștientă de sacrificiul făcut de Eliade, care scria în jurnalul său că este o soție perfect devotată. După căsătorie, Nina se va îmbolnăvi de cancer și va muri în anul 1944. Adalgizia, fetița Ninei, a rămas în responsabilitatea scriitorului.

Mircea Eliade și Maitreyi

În anul 1928, atunci când avea 21 de ani, Eliade se hotărăște să plece în India pentru a învăța sanscrita și yoga. Între Eliade și profesorul său, Dasgupta, se naște o prietenie, care a făcut ca Eliade să fie primit în casa profesorului, unde o cunoaște pe fiica acestuia, Maitreyi, în vârstă de 16 ani.

Loading...

Între cei doi s-a creat o relație strânsă, chiar s-au și logodit în secret, care a fost curmată brusc de familie, în momentul în care s-a realizat situația dintre cei doi. Eliade se întoarce în România, iar mai târziu, Maitreyi se va căsători.

mircea-eliade-maitreyi

După 43 de ani, în anul 1973, cei doi se reîntâlnesc la Chicago, prin intermediul unui prieten comun. Maitreyi este entuziasmată de întâlnire. Se pare că Eliade a fost mai puțin impresionat, pentru că scria în jurnalul său, o întâlnire ireală, falsă, de prost gust. Eliade a fost nemulțumit de comportamentul lui Maitreyi față de soția sa Christhinel, care a însoțit-o în oraș și chiar i-a făcut un cadou scump.

După câțiva ani, Christhinel avea să-i scrie o scrisoare lui Maitreyi, în care îi spunea că prin venirea sa la Chicago a distrus minunata fanteziei Maitreyi, pe care o avea Eliade.

loading...

Related posts